Comuna Boroaia, model de performanță în administrație: investiții de milioane de euro finalizate și noi proiecte de anvergură în implementare

În comuna în care toate unitățile școlare sunt moderne, dotate la standarde europene și avizate ISU și DSP, sistemul de alimentare cu apă acoperă toată localitatea, parcul auto al Primăriei dispune de toate utilajele necesare bunei gospodăriri, iar în prezent sunt în desfășurare trei mari șantiere, noile proiecte de investiții vin ca o completare optimă a tabloului unei comunități rurale cu un nivel ridicat de trai.

Aici, în comuna suceveană Boroaia, căci despre ea este vorba, administrația publică locală a dovedit că implicarea activă și atenția sporită asupra nevoilor cetățenilor sunt două dintre componentele esențiale unei bune dezvoltări.

Fie că vorbim de fonduri europene sau guvernamentale, fie de banii de la bugetul local, conducerea Primăriei Boroaia a investit sistematic și inteligent în toate domeniile din comună, astfel încât oamenii să fie principalii câștigători.

Anul 2023 a început cu planuri mărețe pentru primarul Vasile Berariu și echipa sa de la Primărie, principalele obiective fiind finalizarea celor trei investiții la care se lucrează, dar și implementarea unor proiecte importante a căror finanțare a fost atrasă prin programe europene sau guvernamentale.

„Avem în execuție trei șantiere. Este vorba despre construirea Sălii de Sport de 180 de locuri, construirea și dotarea Căminului Cultural Moișa, ambele finanțate prin Compania Națională de Investiții, și despre extinderea, modernizarea și dotarea Dispensarului uman din comună, a cărui finanțare este asigurată prin PNDL2. Investițiile au stadii de realizare cuprinse între 40 și 70%, iar până la finalul acestui an vor fi finalizate”, a declarat, pentru SuceavaLIVE, primarul comunei Boroaia, Vasile Berariu.

Și cum fondurile europene reprezintă un salt uriaș spre modernizare, conducerea Primăriei Boroaia a depus spre finanțare mai multe proiecte importante, iar pentru unele dintre acestea a semnat contractele. Unul dintre contractele deja semnate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este aferent proiectului ce prevede amenajarea de piste de biciclete în comună, dar și montarea a două stații de reîncărcare pentru mașinile electrice, valoarea totală ridicându-se la peste două milioane de lei.

„Cel de-al doilea contract semnat este pentru renovarea energetică moderată a Căminului Cultural <Mihai Boleac>, investiție în valoare de peste 3,4 milioane de lei. Totodată, am semnat contractul de finanțare prin PNRR și pentru prima componentă din cadrul unui proiect mai mare, ce prevede montarea de camere de supraveghere pe întreg circuitul pistelor de biciclete, această investiție ridicându-se la 145.000 de lei. Tot pe componenta TIC mai avem un proiect depus, care acum se află în evaluare la ministerul de resort, iar în perioada imediat următoare vom semna și contractul”, a adăugat edilul de la Boroaia.

 

Educația, o prioritate a administrației publice locale

 

 

Cunoscută drept comuna cu cei mai mulți generali din țară, Boroaia a fost tot timpul un loc de unde au plecat numeroși intelectuali, specialiști în diferite domenii și muncitori cu înaltă calificare, care și-au făcut și își fac în continuare datoria. La aceste reușite, cu siguranță, au contribuit semnificativ atât dascălii, cât și condițiile din școlile de acasă. Un mediu școlar plăcut și modern atrage elevii și îi determină să învețe.

Și cum digitalizarea reprezintă o prioritate a momentului, iar Educația un stâlp al comunității, conducerea Primăriei mai depune o solicitare de finanțare pe PNRR pentru dotarea cu mobilier nou și echipamente digitale pentru toate școlile din comună, investiție ce se ridică la 200.000 de euro.

Acest proiect important pentru copii și cadre didactice vine doar ca o completare a imaginii unor școli rurale care sunt, de departe, mult peste unele chiar și de la oraș. Foarte important de menționat aici este că toate cele cinci școli și cele cinci grădinițe din comuna Boroaia sun avizate ISU și DSP, iar condițiile în care învață elevii și preșcolarii sunt ca în occident.

„Noi am finalizat de modernizat toate unitățile școlare și am mai accesat un proiect european, pe POC, în 2020, cu ajutorul căruia am digitalizat școlile. După ce vom implementa și ultimul proiect pe care îl depunem, pot spune că am finalizat acest capitol!”, a spus primarul Vasile Berariu.

 

Fonduri guvernamentale pentru modernizarea drumurilor

 

Conducerea Primăriei Boroaia a reușit să obțină și o finanțare importantă de la Guvernul României, prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, bani cu care va asfalta opt kilometri de drum comunal, va construi două poduri și va face apărări de maluri pe o porțiune de 430 de metri. Primarul Vasile Berariu a declarat că această investiție importantă se ridică la aproape 15 milioane de lei, iar în prezent se află în procedură de licitație.

Tot la capitolul infrastructură rutieră, conducerea Primăriei Boroaia a pus la punct un program multianual de la care nu face rabat și care prevede modernizarea prin asfaltare sau betonare cu bani de la bugetul local a tuturor străduțelor mici ce nu pot fi incluse în proiecte guvernamentale sau europene.

„Cu banii de la bugetul local modernizăm străduțele mici și drumurile înfundate, ce nu pot fi prinse în niciun proiect. Cred că mai avem nevoie de doar un an pentru a le moderniza pe toate”, a punctat edilul.

 

Gazul metan, soluția viitorului, aproape de concretizare

 

Cum lemnul nu mai reprezintă o soluție de viitor pentru încălzirea gospodăriilor, unitatea administrativ teritorială, împreună cu Primăriile Fântâna Mare și Bogdănești, derulează un amplu proiect de aducțiune a gazului metan în toate satele componente, obiectiv care va conduce la confortul cetățenilor.

„În ceea ce privește gazul, suntem în procedură de achiziție pentru concesiunea serviciului de distribuție a gazelor naturale, iar ulterior va urma achiziția execuției rețelelor. Până pe 20 martie vom afla care dintre cei patru ofertanți va fi desemnat câștigător pentru distribuție, iar până la sfârșitul lunii sperăm să scoatem la licitație și execuția lucrărilor”, a spus Vasile Berariu.

Facturile mici la energie electrică și, în aceeași măsură, calitatea iluminatului public stradal sunt la fel de prioritare pentru administrația publică de la Boroaia, cum sunt și celelalte domenii. Chiar dacă toate lămpile clasice din comună au fost înlocuite demult cu unele led moderne, schimbarea permanentă din acest domeniu obligă la noi investiții.

„Pe tronsoanele modernizate pe care expiră garanția vom interveni din nou. Deja am depus la AFM și am și încheiat contractul de finanțare pentru un nou proiect de modernizare a iluminatului public”, a punctat primarul de la Boroaia.

 

Parcul auto al Primăriei Boroaia, dotat cu toate utilajele necesare bunei gospodăriri a comunei

 

Conducerea Primăriei Boroaia a înțeles că, pentru a avea bani mai mulți pentru investiții, gospodărirea în regie proprie reprezintă un avantaj și un mod de economisire. Astfel că, prin Grupul de Acțiune Locală (GAL) „Suceava Sud Est” Primăria a achiziționat o serie de utilaje pe care le-a dotat cu accesorii specifice mai multor tipuri de acțiuni, respectiv deszăpezirea drumurilor comunale, curățarea străzilor, toaletarea arborilor și decolmatarea șanțurilor și asigurarea promptă a intervenției în caz de situații de urgență.

„Am achiziționat, prin GAL, tot ce se putea achiziționa pentru parcul auto, de la utilaje, la accesorii pentru toate activitățile. În prezent, mai avem un proiect pentru dotarea Serviciului pentru Situații de Urgență, iar un altul l-am depus marți, 7 martie. Cel din urmă prevede achiziționarea unei noi sărărițe și a unui tocător”, a subliniat edilul Vasile Berariu.

Administrația publică de la Boroaia este un model de performanță, iar realizările de până acum și ritmul alert în care se fac investițiile în comună îl obligă în continuare pe primarul Vasile Berariu să mențină standardele ridicate și să fie la fel de dedicat cauzei sale, la fel ca în primii ani la cârma Primăriei