Broșteniul, promovat peste hotare de un tânăr care și-a găsit aleasa inimii aici

Sebastian Luca, un tânăr artist fotograf din Turda, care și-a găsit aleasa inimii la Broșteni, pe Iulia, s-a hotărât să le arate italienilor cum este România adevărată.

După ce a locuit timp de 15 ani în Italia, Sebastian a decis să se întoarcă acasă și să prezinte prin fotografiile sale locuri și oameni de aici. Coincidență sau nu, el și-a găsit iubirea la Broșteni, oraș în care revine de fiecare dată atât datorită legăturilor familiale, cât și datorită izvorului nesecat de peisaje pitorești. După cum a spus chiar el, acum cunoaște această localitate mai bine decât socrul său și asta datorită faptului că, în căutarea de obiective de fotografiat, a cutreierat tot orașul.

Și pentru că și-a propus să le arate tuturor că românii sunt oameni vrednici, în luna septembrie 2023, prin prisma Asociației Potaissa Art, al cărei preşedinte este, o asociație de fotografi din Italia a decis să vadă cu proprii ochi locurile promovate cu atâta mândrie de Sebastian în fotografiile sale. Aşa că au purces spre România şi, după ce au vizitat tot ce se putea vizita, au organizat şi un atelier de fotografie în ţara noastră, la care au luat parte și reprezentanți ai Consulatului Italian în România.

Ca urmare a acestei colaborări, fotografiile realizate în Turda și Broșteni, dar și în celelalte localități vizitate, au ajuns în primul album fotografic din Italia dedicat României. Pe 11 noiembrie, Sebastian Luca a fost prezent la lansarea noului număr al revistei Zero 5, „Trip To Romania”, un număr dedicat în întregime călătoriilor în România, mai cu seamă în Transilvania și Bucovina.

„În Italia, percepția despre români și România nu este întotdeauna una corectă, iar eu am vrut să le arăt tuturor că țara mea este minunată. Așa s-a născut această colaborare cu Anna Belloni și studioul foto Da cosa nasce cosa. Ei au venit aici și au rămas impresionați de ceea ce au văzut și au experimentat, iar faptul că și-au schimbat părerea despre România este extraordinar. Anul viitor mi-am propus să mai organizez o astfel de experiență la Oradea sau la Timișoara”, a declarat, pentru SuceavaLIVE, artistul fotograf Sebastian Luca.

De altfel, tânărul apreciază sprijinul acordat de Primăria și Consiliul Local Broșteni, subliniind că buna colaborare dintre artiști și autorități conduce întotdeauna la lucruri frumoase.

„Mulțumesc administrației publice locale de la Broșteni pentru tot sprijinul acordat și pentru că a înțeles că arta trebuie susținută”, a adăugat Sebastian Luca.

De cealaltă parte, primarul orașului Broșteni, Alexandru Hurjui, a transmis că această promovare prin fotografie este onorantă, iar, pentru asta, întreaga comunitate din Broșteni îi este recunoscătoare lui Sebastian Luca.

„Comunitatea din Broșteni este recunoscătoare pentru promovarea pe scară largă a orașului, iar Sebastian reprezintă exemplul clar că nu trebuie să te naști la Broșteni, ca să fii fermecat iremediabil de aceste locuri. Sigur că, până acum, ne-a povestit prin fotografie lumii întregi, iar eu îmi exprim speranța că, într-o zi, și Primăria Broșteni va reuși să se revanșeze”, a transmis primarul orașului Broșteni, Alexandru Hurjui.

Trebuie spus că Zero e un proiect al studioului foto Da cosa nasce cosa din Piacenza, editat de Annamaria Belloni, iar la aceasta editie a colaborat şi Asociaţia Potaissa Art din Turda.

„(…) Am ajuns la aproximativ o oră distanță de granița cu Ucraina, fără să ne deplasăm către sudul ţării sau către Bucureşti. Nu ar fi fost timp, dar ne vom intoarce. Între timp, Transilvania și mai ales Bucovina ne-au furat inimile: peisaje surprinzătoare, oameni primitori, plini de viață. Aici pare că nimic nu s-a schimbat în ultimii treizeci de ani, în ciuda marilor răsturnări politice și economice ale naţiunii. Am întâlnit familii întregi în oraș și în munți, am locuit cu ele, am discutat cu fermierii care locuiesc în locuri frumoase și greu accesibile (poate doar cu un 4×4), directori de muzee, romi, emigranți care au a lucrat în străinătate – mulţi dintre ei în Italia – cunoscători ai limbii italiene. Am întâlnit oameni primitori şi generoşi de care ne vom aduce aminte.  Mai avem multe de văzut. Ne vom întoarce”, a spus editorul Anna Belloni.

Sursa foto: Sebastian Luca