Buget aprobat în unanimitate, în comuna Marginea. Peste 70% din fonduri merg la investiții

În premieră pentru comuna Marginea, bugetul localității a fost aprobat în unanimitate de către consilierii locali. Și dovadă că a fost o bună colaborare în deliberativ, la proiectul bugetului nu a fost depus niciun amendament, toți cei 17 consilieri votând „pentru”.

„Le mulțumim consilierilor locali pentru votul lor, care a demonstrat că, în definitiv, avem același scop: continuarea dezvoltării comunei Marginea. Este un buget care va cuprinde multe investiții așteptate de către mărgineni și, cu ajutorul bunului Dumnezeu, am convingerea că le vom duce pe toate, împreună, la bun sfârșit”, a transmis primarul comunei Marginea, Gheorghe Lazar.

Edilul a explicat că bugetul total al anului 2024 se ridică la 52.358.000 de lei, din care 14.973.000 de lei sunt necesari funcționării, iar 37.385.000 de lei sunt destinați investițiilor.

Trebuie spus că anul 2024 este cel mai bun din punct de vedere al investiţiilor, iar acest fapt se datorează unei munci începute în urmă cu 3 ani de echipa coordonată de primarul Gheorghe Lazar, din care fac parte viceprimarul Gavriluță Hînțar, consilierii locali, aparatul de specialitate din cadrul Primăriei, dar și colaboratori externi care au scris proiecte şi au sprijinit implementarea acestora.

„Din suma totală aprobată pentru funcționare, oamenii trebuie să știe că, pe lângă cheltuielile din administrația publică, noi trebuie să asigurăm banii necesari învățământului, culturii, asistenței sociale, protecției mediului, dar și plății energiei electrice consumată de instituțiile din subordine și iluminatul public. Tot din cei 14.973.000 de lei, asigurăm rata la programul Utilități și Mediu, dar și multe alte lucruri, printre care situațiile de urgență, drumurile comunale, lucrări topo-cadastrale, cofinanțarea la apă  și apă uzată, amenajamente silvice și pastorale, etc.”, a explicat edilul.

Și pentru că echipa din administrația publică locală mărgineană lucrează transparent, Gheorghe Lazar a prezentat și lista tuturor investițiilor în derulare, subliniind că pentru marea majoritate a acestora este nevoie de cofinanțări consistente de la bugetul local.

Este vorba despre amenajarea centrului civic al comunei, proiect finanțat din bugetul local, ce va fi finalizat pe 30 iunie 2024, dar și despre construirea podului peste pârâul Suceviţa, în zona Vasilovschi, pentru care s-a obținut finanţare prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, la care se adaugă o cofinanțare de la bugetul local. Și acest obiectiv de investiții are termenul de finalizare – sfârșitul lunii iunie 2024.

Din bugetul local vor fi modernizate mai multe drumuri de interes local, respectiv străzile Runcului, Liliacului, Industrială, Mihai Viteazu și Teiului. Aici trebuie spus că lucrările la strada Runcului vor fi finalizate la finalul lunii august.

Într-un stadiu avansat se află și proiectul guvernamental ce presupune dezvoltarea unei reţele de distribuţie a gazelor naturale în comună, pentru care echipa de la Marginea a obținut finanţare prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, dar la care se adaugă și o cofinanțare de la bugetul local.

Prin Planul Național de Redresare și Reziliență, dar și cu bani proprii, Primăria Marginea lucrează la actualizarea Planului Urbanistic General, iar cu fonduri de la Agenția Fondului pentru Mediu, Școlile nr. 2 și nr. 3 Marginea intră într-un proces de reabilitare termică.

Cu fonduri PNRR, dar și cu bani locali, până la finalul anului curent, Liceul Tehnologic „Vasile Gherasim” va fi reabilitat, aceeași dată fiind valabilă și pentru lucrările de reabilitare și extindere a sediului Primăriei Marginea.

Un alt proiect important, care va fi finalizat până la sfârșitul lunii iunie, este cel ce prevede dotarea cu echipamente a unităţilor de învăţământ de pe raza comunei, această investiție fiind realizată cu bani europeni, atrași prin PNRR.

 Pentru cei mai mici cetățeni ai comunei, Primăria amenajează un spațiu de joacă în zona Petriuc, iar pentru a proteja mediul înconjurător, până la sfârșitul lunii septembrie, în comuna Marginea va fi construit un Centru de Colectare prin Aport Voluntar a deșeurilor de toate tipurile, investiție ce a primit finanțare prin PNRR. Tot cu fonduri europene, atrase prin AFIR, pentru buna gospodărire a localității, până la finalul anului, va fi achiziționată o autoutilitară cu benă basculabilă.

Și pentru că localitatea este într-o permanentă extindere, mărginenii gospodari construindu-și case noi, Primăria va extinde rețelele de iluminat public pe străzile Releului, Perilor, Industrială, Speranţei, Libertăţii, Teiului, Pieţei, Malinilor, Crinului și Salciei, iar printr-un parteneriat cu DELGAZ GRID, rețelele de distribuţie a energiei electrice vor fi extinse pe străzile Pietrele Muierii, Calea Havrișului, Poiana Curţii și Schitului.

În ceea ce privește sportul, până la sfârșitul lunii iunie, Primăria va achiziționa bănci de rezervă pentru stadionul de fotbal şi va amenaja o bază sportivă.

Și cum nevoile cetățenilor sunt într-o permanentă schimbare, anul acesta vor fi realizate o serie de studii de fezabilitate ce vor sta la baza viitoarelor investiții. Este vorba despre studiile pentru modernizare prin betonare a străzilor Molidului, Cărării, Şocului, Magnoliei, Arinilor, Paltinului, Poiana Curţii, Grădinilor, George Enescu, Alexandru cel Bun, Prisăcii, Piersicilor, Vasile Lupu, Dreptăţii, Răchitelor, Crângului, Ciocârliei, Privighetorii, Frasinilor, Primăverii, Libertăţii și Lalelelor, dar și despre cel aferent proiectului de amenajare a trotuarelor în zona Satu Nou.

Tot anul acesta se lucrează și la studiile de fezabilitate pentru construirea unei clădiri utilitare în zona de agrement limitrofă străzii Speranţei, amenajarea de trotuare pe strada Sfânta Parascheva, dar și pentru amenajarea de apărări de maluri în zona industrială.

„Stația de epurare se află în lucru, până în prezent s-a împrejmuit și s-a racordat la curent electric, fiind instalat un transformator cu puterea necesară. Rețeaua de apă și canal este o lucrare licitată de către o asociere formată din 3 societăți. S-a emis autorizația de construire, lucrările urmând să demareze de îndată ce vremea permite acest lucru. Înființarea rețelei de gaze naturale se află în faza de emitere a autorizației de construire, urmând semnarea contractului de finanțare pe PNI <Anghel Saligny>. Avem societatea care va efectua lucrarea. Estimăm faptul ca în luna mai ne apucăm de lucrări”, a conchis primarul comunei Marginea, Gheorghe Lazar.