Bukowina sahariană. Silvicultori ce trebuie condamnați definitiv, la impostură

Deși se poate lăuda cu un sfert dintre pădurile protejate ale Europei, România își bate joc de această moștenire.

Concluziile unui raport UNESCO sunt dure: au loc tăieri masive în parcurile naturale de la noi.

Noul raport UNESCO, publicat în martie 2021, arată că Romsilva, prin Direcțiile silvice județene, este incapabilă să protejeze făgetele multiseculare şi că le exploatează abuziv în mod planificat. 

Coordonarea pădurilor aflate în Patrimoul Mondial UNESCO sunt în responsabilitatea Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin departamentul de biodiversitate. Suceava are în minister un secretar de stat abulic, în persoana inertului Gelu Puiu.

Dacă nu se interzic imediat lucrările silvice în aceste păduri şi zone tampon toate componentele sitului transnaţional din Germania, Austria, Albania, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Italia, Slovacia, Slovenia, Spania şi Ucraina vor fi descalificate.

România riscă astfel și un scandal diplomatic de proporţii.

Situl transnaţional UNESCO pentru făgetele multiseculare din Carpaţi şi alte regiuni din Europa însumează 92.023 hectare în 12 ţări din care 23.981 hectare în România. Siturile UNESCO reprezintă elita ariilor naturale protejate din întreaga lume.

În iulie 2019, la cea de-a 43-a reuniune UNESCO desfăşurată la Baku, România a fost aspru criticată pentru exploatările forestiere din zonele tampon ale componentelor cu făgete primare şi s-a decis trimiterea imediată a unei noi misiuni în ţara noastră.

Publicarea noului raport a fost decisă în urma celei de-a 44-a reuniuni UNESCO desfăşurate la Fuzhou, China.

În raport se critică faptul că modul actual de administrare al componentelor din România nu respectă ghidul operaţional şi afectează integritatea proprietăţii transfrontaliere.

UNESCO acuză tăierile rase şi cele abuzive ascunse sub numele de progresive, de igienă sau de conservare, tăieri practicate de Romsilva care afectează procesele naturale şi subminează funcţiile de protecţie ale zonelor tampon.

Misiunea consideră că managementul forestier trebuie să urmeze procesele naturale şi să favorizeze extinderea ecosistemelor formate din făgete primare şi seculare în timp.

Totodată, misiunea UNESCO cere combaterea şi pedepsirea aspră a tăierilor ilegale deoarece afectează ireversibil procesele naturale.

Nu în ultimul rând, UNESCO cere României să protejeze strict toate făgetele seculare şi primare care nu au fost încă incluse în situl transnaţional pentru a asigura protecţia pe termen lung a acestor ecosisteme excepţionale.

Suceava este cel mai împădurit județ din România, cu o suprafață totală împădurită de 4.566 km pătrați, adică 53,4% din suprafața județului.

Tot Suceava a dat cei mai numeroși specialiști silvici&politici în Minister și Romsilva în ultimii ani.

Lista rezervațiilor naturale din județul Suceava cuprinde, în prezent, doar ariile protejate de inters național clasificate pe tipuri astfel: forestier (2.829,7 ha), mixt (952,5 ha), botanic-floristic (930,8 ha), geologic-paleontologic (25,2 ha), faunistic și speologic (6 ha).

În patrimoniul mondial UNESCO se află doar Codrul Secular de la Slătioara supranumit „Catedrala de lemn a Bucovinei„, având o suprafață de 1.064,2 ha. Este una dintre cele mai întinse și bine conservate păduri virgine de fag și rășinoase (amestec) din Europa, fiind depășită, doar ca vechime, de o pădure virgină de rășinoase din Germania.

Așadar, cu o singură excepție, Bukowina lui Invers e pusă pe harta „stepelor” UNESCO, iar de circa 20 de ani e gestionată de aceiași doi stimabili domni, for werner&ghitză universal valabili, indivizi la care li se vede demult aspectul de coioți dungați de prerie (a se citi… pușcărie).

Aceiași domni care administrează, conservă și dezvoltă întregul fond forestier de stat al Ducatului nostru sunt și cei care, deși au în statisticile oficiale indicatori reduși la tăieri ilegale în condițiile în care moneda de troc pentru orice a fost lemnul bukowinean, au o bunăstare fabuloasă, atât ei cât și finii&interpușii lor.

Curând, țara fagului va ajunge o asociație vegetală intitulată Fùture&Flutùre Bukowina, formată din ierburi înalte, paleți cu bani și haciende grotești.

Iată-i pe cei mai mari coioți publici care stăpânesc, de două decenii, cea mai de preț comoară a Bucovinei, PĂDUREA. Iar organele tac mâlc, fiind șpăguite cu tâlc…

ZDB mafia padurilor
Fotografia zilei: Bukowina sahariană pusă pe hartă și bătrânii ei impostori silvici

#Ne-am săturat de ei!

Fiți cu ochii pe Noi, pentru că noi vi-i deschidem! ZDB Like AICI! Dacă nu citești la timp, înțelegi prea târziu!

“unii citesc și adorm.
alții citesc și se trezesc…”

Redacția ZDB: Haplea SoloVarsă & Șoricică CiorBanu’

(pe scurt, Varsă & Banu’)