Calendarul zilei de 1 iunie

În anul 1956 s-a născut Mircea Cărtărescu, poet, prozator, critic literar și publicist român. Ultimele sale cărți publicate, „De ce iubim femeile” și „Frumoasele străine” i-au adus un succes de box-office, figurând pe lista de cărți bestseller ale editurii care îi publică toate cărțile și cu care a semnat un contract de exclusivitate.

1475: Prima mențiune documentară a orașului Craiova.

1914: Vizita oficială a țarului Rusiei, Nicolae al II-lea, la Constanța.
1937: Se desființează Universitatea Săsească, unitate politică și administrativă a sașilor transilvăneni ce a activat din 1876 ca fundație.
1939: Alegeri parlamentare în România, în urma cărora Frontul Renașterii Naționale – care prezentase liste unice, fără contracandidați – obține toate locurile în Adunarea Deputaților și în Senat.
1945: Autoritățile române înființează Universitatea Bolyai din Cluj, cu predare în limba maghiară, pentru a arăta bunăvoință în perspectiva Tratatului de Pace din 1947.
1949: S-a inaugurat Teatrul de Stat din Reșița cu piesa „Cumpăna”, de Lucia Demetrius.
1957: S-a înființat, la București, Muzeul Literaturii Române. A fost fondat de către criticul și istoricul literar Perpessicius, care a fost și primul director al instituției.
1957: Televiziunea Română a transmis prima emisiune pentru copii de la Teatrul Țăndărică din București.
1957: A fost fondată, la Chișinău, Camera Națională a Cărții din Republica Moldova.