Calendarul zilei de 12 mai

În anul 1942 s-a născut Aurelian Andreescu, cântăreț român de muzică ușoară. Printre cele mai cunoscute melodii din repertoriul său se numără „Copacul”, „Tu ești primăvara mea” și „Oameni”. (d. 22 iulie 1986)

1581: A fost fondată Universitatea din Cluj.

1848: Revoluționarii moldoveni refugiați în Transilvania elaborează, la Brașov, programul–legământ „Prințipiile noastre pentru reformarea patriei”. Este documentul care sintetizează dezideratele românești: „Unirea Moldovei și Țării Românești într–un singur stat neatârnat românesc”.
1873: Încoronarea regelui Oscar al II-lea al Suediei.
1881: În Africa de Nord, Tunisia devine protectorat francez.
1925: Paul von Hindenburg este investit în funcția de președinte al celui de-al doilea Reich al Republicii de la Weimar.
1926: Dirijabilul italian Norge devine prima navă care a zburat deasupra Polului Nord. Expediția a fost ideea exploratorului polar Roald Amundsen, aeronava a fost proiectată de pilotul italian Umberto Nobile iar exploratorul american Lincoln Ellsworth împreună cu Clubul Aero din Norvegia au finanțat călătoria.
1937: Regele George al VI-lea al Angliei a fost încoronat la Westminster Abbey.
1945: Al doilea război mondial: Armata română își încheie participarea la cel de–al doilea război mondial.
2016: Scutul american antirachetă de la Deveselu a fost activat. Rusia a criticat puternic lansarea sistemului de apărare antirachetă american din România, denunțând o amenințare directă la securitatea sa și promițând în schimb să își întărească capacitățile militare.