În anul 1784 a izbucnit în satul Curechiu, jud. Hunedoara, Marea Răscoală Țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan. „Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan”, a fost o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La ea au participat iobagi români, maghiari, sași de pe domeniile nobililor și statului, mineri din Munții Apuseni și ocnele din Maramureș, meșteșugari, preoți etc. Răscoala a pus în discuție statutul de tolerați în Transilvania imperială al românilor, ceea ce i-a conferit și un caracter național.
- în anul 1854 moare Anton Pann, poet, profesor de muzică religioasă, protopsalt, compozitor de muzică religioasă, folclorist, literat, publicist,compozitor al muzicii imnului național al României. A fost supranumit de Mihai Eminescu „finul Pepelei, cel isteț ca un proverb” în poemul Epigonii.
- în anul 1873 s-a născut la Bucureşti sculptorul român Dimitrie Paciurea. Printre cele mai cunoscute lucrări ale sculptorului se numără Gigantul (piatră), situată pe frontonul Muzeului „Grigore Antipa”, Madona Stolojan, situată în cimitirul Bellu şi Zeul Pan, aflată în clădirea Academiei României din Roma, Italia.
- în anul 1920 la sediul Conservatorului bucureștean, s-a materializat inițiativa creării unui organism profesional care să apere și să garanteze prioritățile fundamentale ale creatorilor de muzică: Uniunea Compozitorilor Români. Uniunea a activat permanent pe linia afirmării muzicii autohtone și pe cea a susținerii creatorilor români.