Calendarul zilei de 29 octombrie

În anul 1875 se naşte la Kent, în Anglia,  Regina Maria a României. A fost principesă de coroană și a doua regină a României, în calitate de soție a principelui de coroană, devenit ulterior regele Ferdinand I al României. A fost mama regelui Carol al II-lea. Maria, născută Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, a fost mare prințesă a Marii Britanii și Irlandei, fiind nepoata reginei Victoria a Marii Britanii.

În anul 1944 începe „Operațiunea Budapesta” la care participă Fronturile 2 și 3 ucrainene și trupele române. Asediul Budapestei, a fost una dintre cele mai sângeroase bătălii la care a participat armata română în Campania din Vest.  Tributul în sânge plătit de trupele române în bătălia de la Budapesta a fost de 10708 de soldaţi (morţi,răniţi sau dispăruţi) care însemna aproape 26% din efectivele sale.

În anul 1947 are loc, la București, în sala de festivități a Școlii Superioare de Război, procesul intentat conducătorilor Partidului Național – Țărănesc, în frunte cu Iuliu Maniu.  Iuliu Maniu a fost un om politic român, deputat român de Transilvania în Parlamentul de la Budapesta, de mai multe ori prim-ministru al României, președinte al Partidului Național – Țărănesc (1926-1933, 1937-1947), deținut politic după 1947, decedat în închisoarea Sighet.

În anul 1959, moare la Bucureşti, Iacob Iacobovici medic chirurg român, profesor la Facultatea de Medicină din Cluj și la cea din București. Iacobovici este unul dintre fondatorii Facultății de Medicină din Cluj. A adus contribuții de seamă în chirurgia ulcerului duodenal nerezecabil, în chirurgia de război, în arteriologia fetală, în arteriologia chirurgicală, în chirurgialitiazei biliare, în fiziologia paratiroidelor etc.

În anul 1974 se deschide sesiunea Marii Adunări Naționale, la care se adoptă mai multe legi, între care „Legea retribuirii după cantitatea și calitatea muncii”, „Legea privind sistematizarea teritoriului și localităților”.