Calendarul zilei de 29 septembrie

În anul 1888 a încetat din viață Iulia Hașdeu, scriitoare și poetă, inclusiv de limba franceză, fiica savantului Bogdan Petriceicu Hasdeu. S-a manifestat și în muzică (cursuri la Conservatorul din București, avea o minunată voce de soprană, după martorii contemporani) și pictură (cursuri particulare de desen și pictură la Paris). Avea un talent deosebit la limbi străine și era interesată de filosofie.
1227: Frederic al II-lea, Împărat al Sfântului Imperiu Roman este excomunicat de Papa Grigore al IX-lea pentru greșeala de a fi participat la Cruciade.
1364: Bătălia de la Auray: Forțele engleze înving pe cele franceze; sfârșitul Războiului Breton de Succesiune.
1760: Fortăreața Detroit, în frunte cu maiorul Robert Rogers, se predă fără luptă împotriva trupelor britanice, ca ultima fortăreață franceză în America de Nord.
1885: La Blackpool s-a dat în folosință una dintre primele linii de tramvai electric din lume.
1911: Italia declară război Imperiului Otoman, după ce otomanii au lăsat să treacă termenul ultimatumului italian de predare a orașului Tripoli.
1938: Semnarea Acordului de la München (Münchner Abkommen). Marea Britanie, Franța și Italia recunosc cedarea regiunilor locuite de germanii sudeți din Cehia către Germania, și a celor locuite de polonezii din Cehia (regiunea Cieszyn) către Polonia.
1954: Douăsprezece țări au semnat un acord privind înființarea Consiliului European pentru Cercetare Nucleară, care a devenit cel mai mare laborator de fizica particulelor din lume.
1955: Premiera mondială a operei Îngerul aprins, de Serghei Prokofiev are loc la Teatro La Fenice din Veneția.
1957: În Kyshtym, Uniunea Sovietică, explodează un tank cu substanță radioactivă. Numărul morților e necunoscut. 10 000 locuitori au trebuit evacuați.
1962: Canada lansează pe orbită satelitul Alouette 1, stabilind o premieră: acesta era primul satelit lansat de un alt stat în afară de SUA și URSS.
1968: Premiera mondială a operei Ulisse, de Luigi Dallapiccola are loc la Opera din Berlin.
1983: Premiera mondială a operei III. Symphonie, de Witold Lutosławski are loc în Chicago.
1993: Un cutremur de 6,2 în regiunea Latur/Killari, India, soldat cu 9.751 morți.
2004: Asteroidul Toutatis trece la o distantă de numai 1.549.719 km de Pământ.