Calendarul zilei de 3 august

În anul 1601 a avut loc lupta de la Guruslău, luptă în care trupele lui Mihai Viteazul și ale vasalului imperial habsburgic,Gheorghe Basta , înfrâng oastea Transilvaniei condusă de Sigismund Bathory.

1778: S–a inaugurat Teatrul Scala din Milano.
1888: Erupția violentă a vulcanului din insula Vulcano, Italia.
1914: România: Consiliul de Coroană din 3 august (stil nou) desfășurat la Castelul Peleș, la inițiativa regelui Carol I, dezbate problema intrării României în Primul Război Mondial. S-a votat cu o majoritate zdrobitoare în favoarea neutralității.
1919: Armata română intră în Timișoara și aduce o mare contribuție la reîntregirea teritoriilor românești (vezi și 4 august – în unele surse figurează 3 august ca data intrării în Budapesta).
1929: S-a creat „Regia autonomă a poștelor, telegrafelor și telefoanelor” (PTT), care a luat în exploatare și administrare serviciile publice de poștă, telegraf și telefon.
1941: Puternic bombardament sovietic asupra municipiului Constanța. Catedrala și alte clădiri din zona peninsulară sunt grav afectate.
1958: Polul Nord este atins, sub calota de gheață, de submarinul atomic american „Nautillus”.
1963: Formația The Beatles a apărut pentru ultima dată la Cavern Club din Liverpool, după ce susținuseră în acest local peste 300 de spectacole începând cu 1961.
1975: S-a încheiat vizita oficială, de două zile, efectuată în România de președintele american Gerald Ford.
1977: Se termină greva minerilor din Valea Jiului.