Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, a reacționat la mesajul unui credincios preocupat de suspendarea preoților parohi care nu au respectat programul slujbelor din timpul Postului Sfinților Petru și Pavel.
Stimate domnule,
- Nu pot să nu vă răspund, deși ați refuzat un răspuns de parcă ceea ce ați spus ar fi și adevărat, iar atitudinea dumneavoastră legată de programul slujbelor din timpul Postului Sfinților Petru și Pavel, mai ales acum când lumea întreagă are nevoie de sporită rugăciune, este una îngrijorătoare.
- Sincer, nu am auzit până acum să plece preoții dintr-o eparhie pentru că episcopul le-a recomandat în posturi un program mai intens de rugăciune. Slujirea preotului în parohie ar trebui să aibă ca punct de reper Psalmul 68.
- Cât privește cunoașterea situației parohiilor, o cunosc personal, din teren, nu din cărți, ori din audiențele acordate zilnic la Centrul Eparhial. Dacă doriți, vă puteți interesa cam câte audiențe din eparhie am în fiecare zi.
- Este drept că în timpul săptămânii vin foarte puțini credincioși la slujbe, având în vedere numeroasele lucrări agricole din această perioadă, dar aceasta nu înseamnă că preotul trebuie să deschidă biserica numai duminica ori când are vreun serviciu religios peste săptămână. Și apoi, fiecare preot a avut libertatea să aleagă cele mai potrivite ore din cursul zilei.
- Iar referitor la „periat”, chiar nu sunt sensibil la astfel de zgomote sau gesturi și, ca atare, vă asigur că părinții din jurul meu știu asta și chiar nu-și permit să umble cu astfel de artificii.
- Vă asigur că nu punem altfel de poveri pe preoți decât povara rugăciunii, a slujirii cu toată seriozitatea și a cuvântului duhovnicesc pe măsura extratereștrilor „care vin din viitor”.
- Dacă ne raportăm la Sfânta Scriptură, când Avraam a mijlocit înaintea lui Dumnezeu pentru Sodoma (Facerea 18, 20-33), Cel Multmilostiv i-a făgăduit că, dacă va găsi zece drepți în cetate, o va cruța de la nimicire. Zece oameni într-o cetate!
- De aceea, cred în puterea rugăciunii „babelor” despre care faceți vorbire și care vin la biserică și în timpul săptămânii. Ca păstor al comunității sale, preotul trebuie să aibă în atenție și pe cei la care, din păcate, vă gândiți depreciativ.
- Referitor la faptul că activitatea chiriarhului este mai mult la Catedrala Arhiepiscopală și cea a episcopului-vicar, sau a episcopilor altor eparhii invitați de preoți, este o activitate de teren, așa este și firesc. Ca episcop-vicar slujeam doar în teren. Acestea vi le spun nu ca unui necunoscător, ci ca unuia care, după modul de a scrie, nu sunteți străin Bisericii. În popor se spune că „lucrează sub acoperire”. Înțelepciunea populară!
Pace și bucurie”, a transmis IPS Calinic.