Când s-ar putea înregistra din nou 10.000 de cazuri Covid pe zi? Anunțul ministrului Rafila

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, estimează că la sfârșitul lunii august, numărul de cazuri Covid ar putea ajunge la 10.000 pe zi. Ministrul recomandă purtarea măștii de protecție în spațiile închise și în mijloacele de transport în comun.

Subvarianta Omicron BA 5 produce infecţii atât la persoanele vaccinate cât şi la cele trecute prin boală, a explicat, luni, ministrul Rafila. În acest context, autorităţile au două scenarii: unul în care un vârf al acestui „mini-val sau val” va fi între 7 şi 10 august.

Al doilea scenariu, mai puţin optimist, este acela în care 70.000 de cazuri se vor înregistra săptămânal la finalul lunii august-începutul lunii septembrie.

„Prezumţia este că vârful acestui val în Europa va fi undeva la sfârşitul lunii iulie, noi avem un decalaj faţă de restul Uniunii Europene, din cauza asta. (…) Sunt date pur informative, nu reprezintă niciun fel de angajament pentru că nimeni nu poate să ştie exact ce se întâmplă”, a adăugat ministrul.

Masca de protecție, recomandată în transportul în comun

Alexandru Rafila a precizat că purtarea măştii în spaţii închise şi în mijloacele de transport în comun este recomandată, după cum se recomandă igienizarea mijloacelor de transport în comun şi aerisirea spaţiilor publice în care se află persoane în număr mare.

Rafila a menţionat că autorităţile se pregătesc pentru a gestiona o eventuală creştere a numărului de infecţii.

OMS se aşteaptă la „niveluri ridicate” de cazuri de COVID-19 în această vară în Europa

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat joi pentru AFP că se aşteaptă la „niveluri ridicate” de cazuri de COVID-19 în această vară în Europa şi a făcut apel la monitorizarea îndeaproape a virusului după o triplare a cazurilor zilnice în ultima lună.

„Pe măsură ce ţările din Europa au ridicat măsurile sociale care erau în vigoare, virusul va circula la niveluri ridicate în timpul verii”, a declarat Hans Kluge, director regional OMS pentru Europa.

„Virusul nu dispare doar pentru că ţările încetează să-l monitorizeze. El continuă să contamineze, continuă să se modifice şi încă ucide”, a subliniat el într-o declaraţie scrisă pentru AFP, relatează observatornews.ro.