Cât mai ține gerul cumplit: anunțul ANM despre ce urmează

Nu scăpăm de ger și ninsori. Meteorologii anunță frig cumplit în următoarele zile, Episodul de iarnă adevărată continuă să facă ravagii în România. Joi, temperaturile vor crește ușor, însă de vineri, gerul va pune din nou stăpânire pe țara noastră.

„Pe parcursul zilei de joi, vor mai crește ușor temperaturile, la nivelul maximelor diurne, între 0 până la 6 grade, însă vineri și sâmbătă, vremea va intra într-un proces de răcire, astfel încât minimele înregistrate pe parcursul nopților se vor situa între -10 și -15, în zonele centrale, nordice și estice ale țării, până la -7 grade, în zonele mai joase de relief din sudul și sud-estul teritoriului”, a anunțat Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), la Antena 3.

Specialiștii anunță că vremea va fi rece și în următoarele zile, în special în zona estică, centrală și nordică a țării, iar nopțile vor fi deosebit de geroase, cu minime cuprinse între minus 14-15 grade. Totodată, sfârșitul de săptămână va aduce din nou temperaturi în scădere, cu minime care vor coborî sâmbătă dimineață până la minus 13-16 grade, iar duminică dimineața minus 12-15 grade.

Viscol la munte

Joi, 11 ianurie, conform ANM; vremea va fi rece mai ales dimineața, iar în Moldova, Transilvania și local în celelalte zone va mai fi ger. Cerul se va înnora treptat, la început în jumătatea nordică a țării, iar seara și noaptea și în rest. Va ninge slab, mai ales în a doua parte a intervalului, în nordul, centrul și estul teritoriului și pe arii restrânse în celelalte regiuni. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări temporare la munte, în special la altitudini mari (rafale de peste 70…90 km/h), trecător viscolind sau spulberând zăpada, dar cu viteze mai mici îndeosebi pe parcursul nopții (în general de 40…50 km/h) și în Moldova, estul Munteniei, Dobrogea și sud-vestul Olteniei. Temperaturile maxime se vor încadra între -4 și 7 grade, iar cele minime între -11 și -1 grad. În vest și pe alocuri în rest va fi ceață.

În București, noaptea vor fi posibile ninsori slabe. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 4…6 grade, iar cea minimă de -6…-4 grade.

Frigul se accentuează

Vineri, 12 ianuarie, valorile termice vor scădea mai ales în estul și centrul țării, unde dimineața, dar îndeosebi noaptea local va fi ger, iar în celelalte zone se vor menține comparabile cu cele din ziua precedentă. Astfel, temperaturile maxime se vor încadra între -5 și 5 grade, iar cele minime între -13 și -4 grade, mai coborâte în Moldova spre -16 grade. Cerul va avea înnorări temporare și va ninge slab în zonele montane și în Maramureș, local în Transilvania, Muntenia și Moldova și izolat în celelalte regiuni. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări temporare îndeosebi la altitudini mari la munte, viscolind sau spulberând zăpada, dar local și în est și pe arii restrânse în rest. Pe alocuri se va forma ceață.

Și în Capitală, vremea se va menține rece dimineața și noaptea. Cerul va avea înnorări temporare și trecător va ninge, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 2 grade, iar cea minimă va fi de -7…-5 grade, scrie psnews.ro.