Ce nu ai voie să faci de Intrarea Maicii Domnului în Biserică

Intrarea Maicii Domnului în Biserica este prăznuita de către Biserica Ortodoxă în fiecare an pe 21 noiembrie. Această sărbătoare este cunoscută de foarte mulţi credincioşi şi sub numele de Vivodenia sau Ovedenia.

Părinţii Născătoarei de Dumnezeu Fecioara sunt Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana. Aceştia sunt cunoscuţi pentru credinţă arzătoare în Dumnezeu şi pentru faptul că erau lipsiţi de copii. Deoarece viaţa lor nu era completă fără copii, se roagă la Dumnezeu să primească şi ei bucuria de a fi părinţi, promiţând ca în cazul în care vor avea un copil, acesta va fi dus la templu unde va fi închinat Domnului. Îngerul li se arata şi le vesteşte că vor avea o fată care va trebui să poarte numele de Maria. Neuitând de promisiunea făcută în faţa lui Dumnezeu, la trei ani de la naşterea Fecioarei Maria, Ioachim şi Ana o duc pe fiica lor la templu.

Aici aceştia sunt întâmpinaţi de către marele preot Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul. Acesta o conduce pe Fecioară în cea mai sfântă începere a templului, în Sfânta Sfintelor, unde va rămâne până când va împlini 15 ani. Motivul pentru care Maria a fost dusă în acea încăpere pentru a deveni ea însăşi Sfânta Sfintelor lui Dumnezeu, sălaş pentru Dumnezeul nostru, al tuturor credincioşilor.

Foarte mulţi păgâni se îndoiesc că acest lucru nu a fost cu putinţă, şi totuşi Biserica, în cântările ei afirmă: “Ceea ce s-a hrănit în Sfânta Sfintelor, celei îmbrăcate cu credinţa şi cu înţelepciune şi cu neîntinată feciorie, mai marele Gavriil i-a adus din ceruri închinăciune”.

Cele mai multe informaţii legate de această sărbătoare se găsesc în “Protoevanghelia” şi în “Evanghelia după Iacov”.

Dintre toate sărbătorile închinate Născătoarei, doar “Bunăvestirea” are la bază un eveniment istoric care a fost consemnat în cadrul Sfintei Scripturi. Informaţiile referitoare la celelalte sărbători nu apar în evangheliile canonice, ci provin din Sfânta Tradiţie şi din evangheliile necanonice.

Sunt şi anumite obiceiuri specifice acestei zile cum ar fi: copiii care pun crengi de măr în vase cu apă. Acestea vor fi ţinute la căldură şi la lumină şi vor înmuguri şi înflori. Iar odată cu prilejul ANului Nou, acestea vor fi folosite drept sorcove. Nu în ultimul rând, dat fiind faptul că această sărbătoare este într-o perioadă de post şi pentru că toţi creştinii să se poată bucura de sărbătorirea Intrării Maicii Domnului în Biserică, Biserica Ortodoxă a rânduit ca pe data de 21 noiembrie să fie dezlegare la peste.

Ce nu ai voie să faci de Intrarea Maicii Domnului în Biserică

1. De intrarea Maicii Domnului în Biserică nu este bine să uiți de copiii sărmani și de cei nebotezați

Cei care se îngrijesc de oamenii aflați în nevoi și nu aprind o lumânare sau nu spun o rugăciune pentru aceștia în ziua Intrării în Biserică a Maicii Domnului, vor fi lipsiți de o serie de bucurii, spun tradițiile de la sate. Tot astăzi se aprind lumânări atât pentru copiii care nu au fost botezați, cât și pentru cei morți.

2. Nu se lucrează cu lâna

Nu se lucrează cu lâna deoarece orice activitate de oierit ori de prelucrarea lânii este interzisă în cursul acestei zile deoarece se spune că în acest mod sunt protejate animalele.

3. Nu se spală haine

Fiind o sărbătoare de cruce roșie, orice activitate legată de gospodărie se suspendă.

4. Nu este bine să fii supărat

În această sărbătoare se spune că este vorba despre iertare și inițierea împăcării deoarece de Ovidenie nu este bine să fii supărat.