Legea Asociațiilor de Proprietari se ocupă de reglementarea organizațiilor înființate în scopul gestionării, dar și administrării proprietăților comune din ansambluri rezidențiale, dar și din blocuri. Ea a fost realizată pentru a vă implica activ în comunitatea în care locuiți, de aceea este important să știți câteva lucruri despre această lege.
Nu uitați și să monitorizați activitatea asociației și anume să fiți atenți la fondurile pe care asociația le cheltuie, dar și să vă asigurați că este folosit un program administrare asociații proprietari care poate oferi în orice moment informații clare și corecte. În acest fel, puteți urmări rapoartele financiare și puteți să vă asigurați în acest fel că există transparență în administrarea resurselor. În cazul în care observați unele nereguli, atunci le puteți chiar semnala membrilor consiliului de administrație sau dacă doriți, puteți semnala aceste lucruri chiar autorităților competente.
Aspecte juridice esențiale pe care trebuie să le cunoașteți
Această asociație de proprietari se formează în momentul în care se înființează un ansamblu rezidențial sau un bloc, ea constituindu-se prin înregistrarea în registrul asociațiilor de proprietari de la nivel local. În ceea ce privește statutul acesteia, acest statut reprezintă un set de drepturi și obligații pentru membrii asociației, precum și proceduri de luare a deciziilor. Se stabilesc în acest fel și aspectele legate de administrarea proprietăților comune.
Un alt lucru important pe care trebuie să-l cunoașteți este și contribuția financiară a fiecăruia. Toți proprietarii de apartamente trebuie să plătească pentru cheltuielile necesare întreținerii, dar și administrării spațiilor comune. O astfel de contribuție este stabilită în funcție de unele lucruri precum numărul persoanelor dintr-un anumit apartament.
Membrii asociației au anumite drepturi, aceștia având dreptul de a participa la adunările generale. De asemenea, aceștia mai au și dreptul de a lua parte la deciziile privind administrarea proprietăților comune. Ei mai au și obligația de a respecta regulile de conviețuire, dar și pe cele în ceea ce privește plata contribuției, dar și întreținerea lucrurilor comune.
Cum să vă protejați drepturile
În ceea ce privește protejarea drepturilor, proprietarii trebuie să aibă câteva lucruri în vedere, astfel încât să-și protejeze cât mai eficient toate aceste drepturi. Este foarte important în primul rand că toate persoanele care se află într-o asociație să se informeze și să se implice activ. Fiecare persoană în parte trebuie să fie la curent cu legislația, dar și cu reglementările în vigoare referitoare la asociațiile de proprietari. Persoanele implicate trebuie așadar să ia parte la adunările generale și să-și exprime opiniile, dar și preocupările într-un mod deschis, dar și constructiv.
Este important să respectați regulile, dar și să vă angajați în dialog cu ceilalți locatari, în situația în care apar unele neînțelegeri. Asigurați-vă că se respectă toate regulile, dar și regulamentele asociației. În situația în care aveți unele întrebări sau daca apar unele nelămuriri, este important să vă adresați membrilor consiliului de administrație. De asemenea, mai puteți adresa aceste întrebări și președintelui administrației, astfel încât să obțineți clarificările pe care le doriți. Este important așadar să fiți cât mai deschiși la dialog și să încercați să găsiți soluții înțelepte, dar și echitabile pentru toată lumea în cazul în care apar unele conflicte sau dispute.
Un alt lucru pe care îl puteți face pentru a vă proteja drepturile este să participați la adunările generale și să vă exprimați punctul de vedere în cadrul acestor întâlniri. Puteți așadar să faceți propuneri constructive, dar și să susțineți măsuri care vizează bunăstarea, precum și o mai bună dezvoltare a comunității.
În situația în care căutați sprijin legal, atunci trebuie să știți că acest lucru este posibil și este foarte important să nu ezitați să faceți acest lucru. Un avocat specializat în dreptul asociațiilor de proprietari vă poate oferi sfaturile de care aveți nevoie pentru rezolvarea conflictelor, dar și litigiilor.
Află mai multe detalii despre aplicație de la un consultant Homefile la numărul 0770160206 sau completând formularul de contact pe homefile.ro