Cel mai mare proiect ca și valoare, din istoria comunei Poiana Stampei, semnat de primarul Viluț Mezdrea, la București

Moment istoric pentru comuna Poiana Stampei, miercuri, 26 octombrie, când la București, în prezența directorului Companiei Naționale de Investiții, Manuela Irina Pătrășcoiu, a directorului firmei „Îndemînarea”, Darius Simionca, precum și a directorului „Amicii Building”, Nicolaie Gîvan, primarul Viluț Mezdrea a semnat contractul de proiectare și execuție lucrări pentru proiectul „Modernizare DC 85E în comuna Poiana Stampei”.

Investiția se ridică la aproximativ 6 milioane de euro și reprezintă cea mai mare sumă pe care Primăria a atras-o pe un singur proiect, până acum. Până la acest moment, însă, a fost nevoie de ani, de zeci de drumuri la București, de încercări și de o ambiție neîntrecută a primarului Viluț Mezdrea de a transforma acest obiectiv în realitate.

Dacă pe 26 octombrie 2017 Guvernul României aproba trecerea acestui drum din administrarea Romsilva în domeniul public al comunei Poiana Stampei, la cinci ani distanță, în aceeași zi, cetățenii din localitate primesc o veste îmbucurătoare: drumul ce leagă Dornișoara de Poiana Stampei va fi asfaltat.

Deși a fost o muncă a primarului și a echipei sale, de mulți ani, edilul nu s-a grăbit până acum să facă declarații cu privire la etapele ce au trebuit parcurse până a se ajunge aici.

„Am preferat să îmi concentrez energia pentru a fi cât mai convingător atunci când a trebuit să susțin necesitatea acestui proiect în fața comisiilor tehnico economice din cadrul Companiei Naționale de Investiții și, ulterior, din cadrul Ministerului Dezvoltării. Important este faptul că astăzi pot să pun pe tapet, în fața oamenilor pe care îi reprezint, încă un proiect ce vine ca răspuns la nevoile lor”, a declarat, pentru SuceavaLIVE, primarul Viluț Mezdrea.

 

Un drum care deschide noi orizonturi

 

Modernizarea acestui drum nu are ecouri doar în interiorul comunității, ci deschide noi orizonturi economice și turistice. Fie că vorbim de resursele naturale (lemn sau piatră, prin cele trei cariere), fie de obiectivele turistice Rezervația Științifică „Tinovul Mare” și Monumentul Eroilor din Vârful Gruiul Mare, precum și de Parcul Național Călimani, această investiție aduce doar beneficii.

„Drumul va fi și o variantă ocolitoare a Pasului Tihuța, participanții la trafic având posibilitatea să iasă direct la Mănăstirea «Piatra Fântânele». Unim astfel, mult mai ușor, Bucovina de Ardeal, iar asta, din nou, reprezintă un avantaj”, a mai spus primarul Viluț Mezdrea.

 

Investiție mare ce va fi realizată prin asocierea unor firme consacrate

 

Asocierea dintre firmele Îndemînarea Prodcom SRL, Dimex 2000 SRL, Amicii Building SRL și DP Proiect SRL reprezintă o nouă garanție că aceste lucrări vor fi de înaltă calitate. „Îndemînarea” se bucură de o vastă experiență pe piața construcțiilor din România, iar „Amicii Building” este o firmă ce a câștigat tot mai mult teren în ultimii ani, fiind extrem de apreciată, inclusiv pe piața din județul Suceava, unde are o imagine deosebită.

Acest drum, destul de complex, va avea o lungime de 11 kilometri, din care 9 vor fi realizați cu bani de la CNI, iar restul de 2, cu bani din bugetul local al comunei Poiana Stampei. Primăria contribuie cu 1 milion de euro, iar proiectul prevede asfaltarea distanței menționate, precum și construirea de poduri și podețe. Totodată, vor fi amenajate și trecerile la nivel cu calea ferată, zidurile de sprijin și intrările pe drumurile laterale.

Performanța, o muncă de echipă la Poiana Stampei

 

Atât comuna Poiana Stampei, cât și primarul de aici, Viluț Mezdrea, se află deseori în topul exemplelor atunci când se vorbește despre o administrație performantă. Nu o dată, oamenii au fost tentați să se întrebe care este secretul atâtor reușite, pe toate planurile. Realitatea este că, pe de o parte, cetățenii au fost inspirați și înțelepți când și-au pus în fruntea comunei un primar ambițios, energic și muncitor, iar, pe de altă parte, în timp, între edil și comunitate s-a creat o legătură extrem de strânsă, ce face totul mai ușor. Aceeași legătură este și între primar și angajații Primăriei și membrii Consiliului Local.

„Poiana Stampei rămâne, așa cum îmi place mie să spun, «Inima bătând a ideii noastre comune». Noi am avut o deviză, de care nu ne dezicem, și anume aceea de a duce Poiana Stampei la un alt nivel! Putem face asta doar împreună: cetățeni, echipa din Primărie și Consiliul Local. Tuturor le mulțumesc pentru că, de fiecare dată, au crezut în obiectivele mele și au înțeles că puterea stă în unitate. Totodată, aduc mulțumiri speciale domnului senator și președinte al PSD Suceava Ioan Stan pentru implicarea și susținerea de care a dat dovadă în acești ani. Ne-am bazat pe sprijinul său și, de fiecare dată, am fost ajutați”, a mai spus primarul Viluț Mezdrea. 

În încheiere, edilul a transmis mult succes constructorilor, pe profesionalismul cărora se bazează, și și-a exprimat speranța ca în primăvara lui 2023, după ce vor fi îndeplinite toate procedurile, vor începe lucrările propriu-zise la DC 85E.