Centrale peleți: Soluția ideală pentru încălzirea sustenabilă a casei tale

 

Centralele peleți sunt sisteme care beneficiază de mai multe aspecte, ca de exemplu, încălzirea clădirilor în sezonul rece sau în momentele mai friguroase din an, pentru a opera apa caldă și pentru a încărca procesele industriale cu energie.

Centralele peleți sunt sisteme care beneficiază de mai multe aspecte, ca de exemplu, încălzirea clădirilor în sezonul rece sau în momentele mai friguroase din an, pentru a opera apa caldă și pentru a încărca procesele industriale cu energie.

Aceste top centrale peleți 2023 sunt utilizate pentru producerea energiei termice. Peletele sunt realizate din lemn, chiar și din lemn care a fost prelucrat, venit de la silvicultori sau din materiale organice care reprezintă sursă de combustibil. Acest tip de instalație este din ce în ce mai cunoscut pentru beneficiile care le are asupra mediului înconjurător.

Acestea sunt de cele mai multe ori echipate cu un anumit sistem automat și sunt similare la nivelul de comoditate cu instalațiile pe bază de combustibil lichid sau gazos, adică instalațiile tradiționale.

Acest tip de centrală este una dintre cele mai noi pe piață, fiind o instalație pentru producerea energiei termice modernă, a viitorului, care asigură o protejare a mediului înconjurător pe cât de mult posibil, iar durabilitatea și sustenabilitatea sunt și ele prezente în acest proiect [*1].

Panoul este unul digital și simplu de folosit pentru oricine. Randamentul este 92%, căldura este asigurată la un consum mic de peleți. Iar automatizarea este cea mai importantă parte, deoarece cu ajutorul acesteia instalația funcționează corespunzător.

Ce sunt peleții și cum funcționează

Peleții sunt confecționați din așchii de lemn sau rumeguș, adică din reziduuri lemnoase. Sunt folosiți cu scopul de a produce căldură la instalațiile de încălzire, cum sunt centralele pe peleți. Pentru a putea produce peleții, reziduurile lemnoase trebuie să fie comprimate și uscate, fără să fie adăugați lianți sau anumite substanțe chimice.

Dimensiunea peleților este uniformă, diametrul fiind de 6-8 mm și lungimea de 10-30 mm, aproximativ. Datorită acestei standardizări, arderea se efectuează controlat și eficient în instalațiile ecologice, cum sunt centralele pe peleți. Densitatea lor este destul de mare, iar transportul și depozitarea este avantajos.

Peleții care sunt confecționați din lemn sunt ecologici, aceștia fiind realizați din diferite tipuri de lemn și sunt mult mai îndrăgiți de oameni, datorită regenerării naturale [*2]. Datorită lor, emisiile de dioxid de carbon sunt scăzute față de combustibilii fosili, nu există schimbări climatice și gazele cu efect de seră sunt reduse.

Peleții sunt simplu de depozitat și manevrat. Aceștia se depozitează în containere speciale sau în silozuri. Asigură arderea corespunzătoare și benefică, dar și alimentarea automată a centralelor de acest tip.

Centralele pe peleți funcționează cu ajutorul unui sistem automatizat, așa cum reiese și din articolul celor de la Dolinex.ro. Acest sistem automatizat supraveghează și proiectează procesul de ardere. Acest tip de centrală beneficiază de un senzor care este menit să detecteze temperatura care este în interiorul cazanului și acesta reglează aportul de peleți automat, pentru a exista o temperatură constantă în interiorul cazanului.

Centralele pe peleți sunt ecologice datorită cantității de combustibil pe care o folosește. În acest fel, centrala economisește combustibil, dar menține temperatura necesară și proiectată automat.

Întreținerea centralei pe peleți este la fel de simplă. Majoritatea centralelor pe peleți beneficiază de o instalație pentru evacuarea automată a cenușii, astfel curățarea se face corespunzător și repede, iar tu nu trebuie să cureți, deoarece sistemul se ocupă de acest lucru. În acest fel, salvezi timp și eficiența este ridicată.

Avantajele și dezavantajele centralelor pe peleți

Avantajele centralei pe peleți:

  • Regenerabilitatea sursei de energie – peleții confecționați din lemn sunt realizați din materiale organice și care sunt regenerabile. Aceștia sunt folosiți în această instalație pentru a folosi o sursă de energie regenerabilă.

Prin folosirea acestor tipuri de peleți, mediul înconjurător nu este afectat la fel de tare ca și de către combustibilii fosili, iar clima nu se modifică. Astfel, cantitatea de carbon din casa ta este scăzută.

  • Eficiența energetică crescută – centralele pe peleți sunt recunoscute pentru eficacitatea crescută energetic. Datorită sistemului automatizat de care beneficiază, reglarea temperaturii și arderea asigură eficientizarea combustibilului. Deci, căldura se va obține și dintr-o cantitate mai redusă de peleți, ceea ce va economisi bani la factura de curent.
  • Confortul – acesta vine cu folosirea centralelor pe peleți. Instalațiile tradiționale de încălzire necesită încărcarea de combustibil manuală, în timp ce instalația automată se ocupă de acest lucru fără ca tu să trebuiască să faci ceva.
  • Costurile sunt reduse pe un timp îndelungat – costurile achiziționării unei centrale pe peleți este mult mai costisitoare, decât una tradițională, însă, pe termen lung, costurile devin mai mici, decât cele ale unei centrale convenționale.

Combustibilii fosili sunt mai scumpi decât peleții din lemn, deci vei economisi bani pe parcursul folosirii acestei centrale [*3].

Dezavantajele centralei pe peleți:

  • Costurile de achiziționare sunt mult mai ridicate – centrala convențională este mult mai ieftină, decât cumpărarea uneia pe peleți. Costurile incluse la achiziționarea unei centrale pe peleți sunt sistemul de alimentare, silozul peleților de depozitare și costurile centralei.
  • Peleții trebuie să fie depozitați undeva – pentru a putea să-ți achiziționezi o centrală pe peleți, trebuie să beneficiezi de un spațiu de depozitare special pentru aceștia. Dacă locuința ta este limitată din punct de vedere al spațiului, poate să fie o provocare achiziționarea acestui tip de centrală pentru tine.
  • Întreținerea centralei – centrala trebuie să fie întreținută periodic pentru ca funcționarea să fie una corespunzătoare. Există modele care includ și curățarea evacuării cenușii și a arzătorului, dar și înlocuirea sau verificare echipamentelor acesteia pentru a se verifica uzura lor.
  • Furnizării de peleți – aceștia au un rol important în achiziționarea unei centrale pe peleți. Poate să te limiteze din punct de vedere geografic și trebuie să aprovizionezi constant peleții de lemn.

Centrala pe peleți este soluția potrivită pentru locuința ta dacă vrei să economisești bani și dacă vrei ca întreținerea centralei să fie mult mai ușoară.

Sursă foto: https://www.freepik.com/free-photo/man-loads-pellets-solid-fuel-boiler-working-with-biofuels-economical-heating_19403190.htm#query=pellets&position=6&from_view=search&track=sph