Chiriile pentru studenți – avantaje și dezavantaje

Viața de student are multe provocări, începând de la relații, studii, găsirea profesiei potrivite, până la gestionarea banilor și deprinderea unor abilități de a locui singur sau împreună cu altcineva, diferit de familie.

Fiindcă începutul anului universitar se apropie cu pași repezi, în centrul universitar al Moldovei se simte deja forfota studenților care caută oferte pentru închirieri apartamente Iași. Prin acest articol vrem să contribuim la aportul informativ necesar pentru ca studenții să ia cele mai bune decizii, astfel că ne-am propus să aruncăm o privire asupra avantajelor și dezavantajelor chiriilor pentru aceștia.

Avantajele chiriilor pentru studenți

1. Ai flexibilitate
Spre deosebire de cămin, chiria oferă mai multă flexibilitate în gestionarea spațiului personal, crearea unor tabieturi și rutine potrivite cu obiectivele personale și chiar în ceea ce privește programul de studiu. Chiar dacă împarți locuința cu cineva, ai posibilitatea de a alege cu cine vrei să locuiești, spre deosebire de cămin, unde acest lucru e oarecum aleatoriu.

2. Îți câștigi independența
Închirierea unei locuințe oferă studenților oportunitatea de a experimenta independența și responsabilitatea. Înveți cum să-ți gestionezi bugetul, să plătești facturile și să te ocupi de treburile casnice.

3. Confidențialitate
În comparație cu căminele universitare, unde spațiul este adesea partajat cu alți studenți, închirierea unei locuințe oferă intimitate și confidențialitate. Poate îți vei dezvolta o relație pe parcursul anilor universitari sau vei dori să te întâlnești cu prietenii în funcție de cum îți permite programul, fără să ceri aprobarea colegilor. Poți, de asemenea, invăța în liniște, dacă este important pentru tine.

4. Condiții personalizate
Stabilindu-și propriile reguli, studenții pot crea un mediu de învățare și odihnă adaptat nevoilor și preferințelor lor. Poți decide asupra mobilierului, designului interior și a altor aspecte ale locuinței. De asemenea, îți poți crea spații pentru fiecare tip de activitate și poți face schimbări atunci când simți nevoia (bineînțeles, respectând condițiile contractului).

Dezavantajele chiriilor pentru studenți

1. Va trebui să suporți costuri financiare ridicate
Unul dintre cele mai mari dezavantaje ale chiriilor este prețul. Comparativ cu o gazdă sau un loc la cămin, chiriile pot reprezenta o parte semnificativă a bugetului unui student, luând în considerare chiria în sine, dar și costurile utilităților.

2. Vei avea responsabilități suplimentare
Închirierea implică responsabilități precum întreținerea și reparațiile minore. În cazul în care ceva se defectează, este responsabilitatea chiriașului să comunice și să rezolve problema. Totodată, trebuie să fii atent să transmiți indexul pentru utilități, să menții curățenia, iar dacă ceva nu merge bine e de datoria ta să-ți asumi întreaga responsabilitate și să faci demersuri pentru a rezolva. La cămin astfel de lucruri, cu excepția curățeniei, nu pică pe umerii tăi fiindcă, de obicei, administratorul clădirii se ocupă de problemele de acest tip.

3. Nu vei trăi experiența „vieții la cămin”
Căminele universitare adesea facilitează construirea de prietenii și relații sociale prin interacțiunea ușoară cu colegii de cameră. În schimb, studenții care locuiesc în chirie depun mai mult efort pentru a-și dezvolta cercul social și a se bucura de binecunoscutele petreceri de cămin, serile lungi pe balcon, cu colegii și borcanul de zacuscă împărțit la 10 oameni.

4. Pericolul unor termeni contractuali dificili
Dacă nu ești atent atunci când citești contractul, s-ar putea să realizezi la un moment dat că, dacă vrei să te muți, din orice motiv, trebuie să dai un preaviz. Poate pe moment ți se pare că nu ai avea de ce să te muți, dar ce se întâmplă dacă un corp de facultate se închide, iar majoritatea cursurilor se mută în celălalt capăt al orașului? Dacă situația durează mai mult de câteva luni, vei fi nevoit să te muți. Până la urmă, unul din motivele principale pentru care apelezi la chirie e tocmai flexibilitatea și apropierea de școală, nu? În plus, și proprietarii s-ar putea la un moment dat să își dorească să pleci. Nu te pot da afară din prima, dar nici nu poți sta la nesfârșit. Citește bine contractul! Iar dacă nu-l înțelegi, pune întrebări.

Prin urmare, chiriile oferă o serie importantă de avantaje, precum libertate, independență și intimitate, dar vin la pachet cu anumite costuri financiare și responsabilități suplimentare. Pe de altă parte, cealaltă variantă de care dispun studenții, căminele universitare îți oferă o experiență studențească autentică, la costuri mai reduse, dar vin la pachet cu reguli stricte, condiții mediocre și spațiu limitat.

Este important să-ți evaluezi atent nevoile, bugetul și preferințele personale înainte de a lua o decizie. Fie că alegi să închiriezi o locuință sau optezi pentru căminul universitar, această experiență de viață va contribui la dezvoltarea ta personală și la adaptarea la provocările reale ale vieții adulte.