Claudia Gogu sau dovada vie că și la stat se poate face performanță! Piața Volantă din Suceava, unică în România

Pașii de furnică, răbdarea, perseverența și dragostea pusă în orice lucru înfăptuit conduc, fără echivoc, la un succes pe termen lung. Iar dacă acestor elemente li se adaugă și sprijin instituțional, cu siguranță rezultatele vor fi excepționale.

Și chiar dacă vă este greu să credeți, de data aceasta putem spune clar: Da, o instituție a statului reușește performanțe notabile, iar parteneriatul public privat trece la un alt nivel!

Cu o muncă de peste 17 ani în spate, directorul Direcției pentru Agricultură Județeană Suceava, ec. Claudia Gogu, reușește astăzi să culeagă roadele muncii sale și nu oricum, ci cu satisfacția că de numele instituției pe care o reprezintă se leagă performanțe unice în țară: Județul Suceava este singurul din România în care Direcția Agricolă coordonează o piață volantă viabilă ce a ajuns deja la peste 80 de ediții. Practic, sâmbătă de sâmbătă, Claudia Gogu este alături de producătorii locali veniți din toate colțurile județului pentru a-și expune și vinde produsele, iar acest lucru nu este puțin.

Trebuie să recunoaștem că fără dorința ei de a-i ajuta pe micii producători să se dezvolte și fără puterea de a coagula în jurul său o echipă puternică, tot ce vedeți astăzi la DAJ Suceava nu ar fi posibil. Însă mai trebuie să știți că directoarea Claudia Gogu este de o modestie greu de exprimat în cuvinte și nicio secundă „nu ia pe persoană fizică” realizările la care a contribuit enorm, ci spune clar: „Toți colegii mei, atât de la Direcția pentru Agricultură, cât și cei cu care colaborăm foarte bine de la DSVSA Suceava au făcut ca piața de desfacere pentru producătorii locali să fie diversificată”.

Și cum nicio oportunitate nu trebuie ratată, vestea că lanțul de magazine Profi îi vrea pe micii producători drept parteneri, atât directoarea DAJ Suceava, Claudia Gogu, cât și directorul DSVSA Suceava, Mihai Voloșeniuc, au reușit să mobilizeze județul, astfel încât oamenii să aibă de câștigat. Acest lucru este îmbucurător pentru că, în sfârșit, și produsele de calitate superioară, la prețuri accesibile, pot fi găsite foarte ușor, la Raftul cu Bunătăți de la Profi.

„Avem producători frumoși, care au marfă bună și care merită să ajungă în cât mai multe case. De aceea, satisfacția pe care o simțim atunci când ei reușesc să crească este enormă. Dovada clară că oamenii din Piața Volantă «Din drag de Bucovina» au format o comunitate frumoasă și unită este faptul că ei se sprijină între ei, își cumpără produsele unii altora și se comportă ca o familie. Și cel mai important, nu fac rabat de la calitate. De asemenea, suntem cu toții bucuroși de fiecare dată când unul dintre producătorii locali din Piața Volantă reușește să se desprindă și să își mărească orizonturile. Până acum, sunt șase inițiative plecate din acest proiect frumos: Satul românesc de altădată de la Cornu Luncii, Băcănia domnului Costică Cozma de la Câmpulung Moldovenesc, Băcănia domnului Gabriel Ostrovan de la Ipotești, Magazinul Cooperativei Prodana de la Fălticeni, Magazinul producătorului local Mihai Șerenec de la Udești, precum și Cooperativa Agricolă a producătorilor de fructe”, spune astăzi, cu satisfacție, directoarea DAJ Suceava, ec. Claudia Gogu.

Și pentru că nimic nu se poate înfăptui fără susținerea familiei, în toate proiectele sale Claudia Gogu i-a avut alături pe soțul său și pe cele două fiice, de care este foarte mândră și despre care vorbește cu emoție și mândrie. La rândul lor, și ei se mândresc cu o soție și o mamă care a reușit să semene BINE prin locurile în care a călcat și în urma căreia rămân lucruri concrete de care se pot bucura mulți oameni.

„În tot acest timp, am avut parte de susținerea familiei mele, căreia îi mulțumesc. Fără sprijinul lor cred că mi-ar fi fost mai greu”, a spus ec. Claudia Gogu.

De asemenea, ea a găsit deschidere și la instituții publice din județul Suceava, între care Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, cu care are deja o strânsă și fructuasă colaborare, dar și la Instituția Prefectului județului Suceava și la Consiliul Județean Suceava.

Astfel, prin diferite colaborări și inițiative, echipa de la Direcția Agricolă a reușit să aducă multe plusuri acestui proiect, care au dat o și mai mare greutate Pieței Volante „Din drag de Bucovina”. S-au organizat expoziții de fotografie și de obiecte tradiționale și ateliere de olărit și draniță. Au fost făcute vizite în fermele producătorilor locali, acolo unde elevi din Școlile Horodniceni și Drăgușeni, Școala nr. 3 Suceava și Liceul Natanael, precum și parteneri din cadrul Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Bârlad” Iași au discutat despre agricultura ecologică, educarea și informarea consumatorilor, precum și despre risipa alimentară. Lista inițiativelor este mult mai lungă și cuprinde și parteneriate sociale, cum este cel cu Asociația „Maria Holtzhauser”, prin care 30 de copii din comuna suceveană Slatina și dintr-o localitate din județul Iași, au petrecut momente de neuitat în „Satul românesc de altădată” de la Cornu Luncii.

Cu siguranță, povestea de succes a Claudiei Gogu este departe de a se fi terminat, multe proiecte încă nescrise urmând să prindă viață prin implicarea și devotamentul de care dă dovadă de fiecare dată.