Cod galben de ninsori viscolite și vânt puternic. Un val de aer rece va cuprinde România și va fi ger

Meteorologii au emis, miercuri, o avertizare cod galben de vânt puternic pentru Carpaţii Orientali şi Occidentali, precum şi pentru vestul Carpaţilor Meridionali, până vineri dimineaţă. La altitudini mari va ninge viscolit. Florinela Georgescu, director de prognoză la Administrația Națională de Meteorologie, a declarat la Digi24 că de săptămâna viitoare o masă de aer rece va cuprinde România și temperaturile vor coborî la limita înghețului.

Potrivit ANM, până vineri, la ora 10.00, în Carpaţii Orientali şi Occidentali, precum şi în vestul Carpaţilor Meridionali, vântul va avea intensificări, cu viteze de 60…80 km/h, iar pe creste (în general la altitudini de peste 1700 m), rafalele vor depăşi 90…100 km/h şi va fi viscol. Intensificări ale vântului, cu viteze de 45…55 km/h, se vor semnala local şi în restul teritoriului, a transmis ANM.

De asemenea, până joi seară, la ora 22.00, este cod galben de precipitaţii moderate cantitativ în Carpaţii Occidentali, vestul Carpaţilor Meridionali şi în nordul Carpaţilor Orientali. Sunt vizate judeţele Satu Mare, Maramureş, Bistriţa-Năsăud şi Mureş.

„Temporar vor fi precipitaţii moderate cantitativ, predominant sub formă de ploaie, iar la altitudini de peste 1700 m şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare, cu depunere de strat nou de zăpadă”, a mai transmis ANM.

Sursa citată a precizat că se vor acumula cantităţi de apă de 25…30 l/mp şi izolat de peste 40 l/mp. Florinela Georgescu a declarat că până la finalul săptămânii temperaturile vor fi mai ridicate decât cele normale perioadei.

„Nu vor fi ninsori în zonele joase, deoarece maximele termice până la final de săptămână vor ajunge la 16 grade Celsius.  Abia la începutul săptămânii viitoare sau duminică așteptăm o răcire a vremii, o schimbare, o revenire la normalul perioadei, la temperaturi care să coboare la limita înghețului în toate nopțile și chiar și pe timpul zilei, săptămâna viitoare. Vedem ce se pregătește sau ce ne așteaptă în următoare perioadă pentru că masa de aer foarte rece care este acum în partea de nord, nord-est a Europei, unde au fost temperaturi foarte scăzute în ultimele două zile, tinde să se extindă și să influențeze și țara noastră”, a declarat Florinela Georgescu, potrivit digi24.ro.