Comuna Fântâna Mare, noi pași spre dezvoltare: Încă două proiecte europene vor fi implementate în comunitate

Primăria comunei sucevene Fântâna Mare atrage noi fonduri europene menite să crească calitatea vieții cetățenilor. Astfel, de curând, două proiecte importante au primit finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență, valoarea acestora fiind de aproape 3 milioane de lei. Este vorba despre proiectele „Implementarea sistemelor inteligente de management local în comuna Fântâna Mare” și „Elaborarea în format digital a documentației de amenajare a teritoriului și de urbanism – Plan Urbanistic General pentru comuna Fântâna Mare”.

Prima investiție se ridică la 1,9 milioane de lei cu TVA și prevede montarea unui sistem inteligent de supraveghere video, extinderea sistemului Wifi în spațiile publice, crearea unui ghișeu unic pentru mediul de afaceri în vederea atragerii de noi investiții în comună, implementarea unei platforme de date deschise pentru o mai bună accesibilitate a publicului, implementarea unei platforme cloud la nivelul Primăriei, crearea unei platforme online pentru taxe și impozite, precum și achiziționarea mai multor pubele cu senzori.

„Camerele de supraveghere vor fi montate astfel încât domeniul privat să nu fie afectat. Acestea vor supraveghea doar domeniul public al comunei”, a spus primarul comunei Fântâna Mare, Vasile Mucilenița.

Cel de-al doilea proiect, care se ridică la peste 820.00 de lei prevede elaborarea PUG-ului localității, cel actual urmând să expire în anul 2023, precum și amplasarea a două stații de încărcare pentru mașinile electrice în satele Spătărești și Cotu Băii.

„Încă patru stații de încărcare a mașinilor electrice vor mai fi amplasate în comună, finanțarea fiind asigurată de Agenția Fondului pentru Mediu”, a mai spus primarul de la Fântâna Mare.

Și cum fondurile europene nu sunt singurele ce pot fi atrase într-o localitate, edilul Vasile Mucilenița a accesat și bani guvernamentali, prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Astfel, cu cei 8,7 milioane de lei atrași, Primăria Fântâna Mare va extinde rețeaua de alimentare cu apă în satele Cotu Băii și Fântâna Mare.

Un alt proiect important de care vor beneficia oamenii din comună este cel privind aducțiunea de gaz metan. Această investiție se ridică la peste 120 de milioane de lei și a fost atrasă tot pe Programul Național de Investiții, în urma unei asocieri între localitățile Fântâna Mare, Boroaia și Bogdănești.

„Mai avem, prin Compania Națională de Investiții, un proiect de asfaltare a mai multor străzi, ce se ridică la 8,3 milioane de lei, iar, după ce va fi implementat, gradul de asfaltare în comuna noastră va fi de aproximativ 95%”, a precizat primarul Vasile Mucilenița.

Și cum agenda de la Primărie nu este niciodată goală, edilul de la Fântâna Mare lucrează constant la proiecte, fie ele cu finanțare de la bugetul local, fie cu bani atrași prin diferite programe, menite să crească calitatea vieții cetățenilor pe care îi reprezintă.