Comuna Panaci va purta titlul de „Sat European de Tineret 2023”

Comuna suceveană Panaci va purta titlul de Sat European de Tineret 2023, acest titlu fiinfd-ui acordat în cadrul Galei Tinerilor din Mediul Rural, sâmbătă, 12 noiembrie, la Sibiu. Acest onorant titlu va mai fi purtat și de localitățile Ciucsangiorgiu, Dumbrava, Hălăucești și Scoarța.

Trebuie precizat că Gala Tinerilor din Mediul Rural a fost organizată de Gala Tinerilor din Mediul Rural Guvernanța programului European Youth Village formată din Asociatia Pentru Dezvoltare Activa și Go Free, cu sprijinul financiar al programului Erasmus Plus. „

European Youth Village este un program apolitic de organizare comunitară a tinerilor din mediul rural, coordonat la nivel național de Asociația pentru Dezvoltare Activă și Go Free-Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile, sub deviza: „Construim împreună comunități autonome de tineri în mediul rural!”

Pe parcursul anului în care vor purta acest titlu, toate activitățile, proiectele, evenimentele sau acțiunile ce vor fi organizate la nivel local vor urmări să crească participarea tinerilor și a autorităților în vederea rezolvării unor probleme sau nevoi ale tinerilor din comunitate, cât și îmbunătățirii unor aspecte care-i vizează în mod direct pe tinerii din mediul rural.

Prin participarea în acest program apolitic, tinerii din satele finaliste devin mai conștienți de resursele de care dispun, mai vizibili și pregătiți să acționeze strategic în direcția unei schimbări pe care și-o doresc la nivel local, național, european.

Programul European Youth Village/Satul European de Tineret urmărește să contribuie la dezvoltarea sectorului de tineret din mediul rural, prin activarea tinerilor și autorităților publice din aceste comunități, facilitând totodată consolidarea politicilor publice de tineret în mediul rural, la nivel național și internațional.

Programul vine cu o viziune nouă și este atent construit pe baza nevoilor și problemelor tinerilor din mediul rural, fiind adaptat realităților și provocărilor cu care aceștia se confruntă la nivel local. Prin implementarea programului European Youth Village/Satul European de Tineret se urmărește dezvoltarea comunităților rurale în patru domenii cheie: Educație, Cultură, Voluntariat și Dialog Structurat.