Consiliul Județean scrisoare deschisă către WIZZ AIR

Conducerea Consiliului Județean Suceava a transmis conducerii companiei Wizz Air o scrisoare oficială prin care s-a explicat care sunt acțiunile Aeroportului și ale CJ Suceava pentru crearea de noi facilități și avantaje operatorilor de zbor.

Vă atașăm scrisoarea trimisă conducerii companiei Wizz Air.

„Deși ne-ați transmis astăzi vești negative, dorim să vă informăm despre veștile bune cu privire la modernizarea sistemului ILS  de pe Aeroportul Internațional „Ștefan cel Mare” Suceava. Așa cum am mai spus, actualizarea ILS de la CAT II la CAT III a fost programată inițial pentru 2025. Ei bine, cu sprijinul ROMATSA, prin domnul director general Adrian Cojoc, am reușit să devansăm termenul din 2025 în 2023-2024, astfel că studiile specifice vor începe săptămâna viitoare.

De asemenea, o altă veste bună este că începând de astăzi, 7 Septembrie 2023, primele proceduri instrumentale de zbor concepute în conformitate cu un nou concept de navigație aeriană bazat pe performanță, care utilizează semnale de navigație radio furnizate de sateliți, va intra în funcțiune pentru Aeroportul Suceava. Implementarea noilor proceduri de zbor reduce timpul de zbor, implicit consumul de combustibil și emisiile, poate crește fluiditatea traficului aerian și poate menține siguranța zborului. În același timp, contribuie la îmbunătățirea operațiunilor în condiții de vizibilitate scăzută, reducând astfel numărul de zboruri anulate / întârziate / redirecționate.

Mai mult, s-au redus minimele de operare ILS CAT II la minimele companiei, prin noi proceduri instrumentale de zbor publicate în Iulie 2023.

Suntem dezamăgiți de decizia Wizz Air de a reduce operațiunile din Suceava. În plus, nu credem că ați avut în vedere interesul a zeci de mii de cetățeni ucraineni, care au utilizat serviciile aeroportului Suceava pentru majoritatea destinațiilor și care acum vor trebui să parcurgă distanțe suplimentare pentru a beneficia de aceleași destinații, dar din alte aeroporturi. Suceava se află la 54 km de Siret-Porubne, cel mai mare punct de frontieră dintre România și Ucraina, unde mii de cetățeni ucraineni trec zilnic, în special din Regiunea Cernăuți, pentru a ajunge în alte țări, mai ales cu avionul.

Vă rugăm să transmiteți mesajul nostru către departamentele interesate din cadrul companiei Wizz Air.