Consorțiul universitar NEOLAiA, din care face parte și USV, a fost inclus în grupul prestigios al Universităților Europene

Luni, 3 iulie, Comisia Europeană a anunțat rezultatele apelului pentru inițiativa Universități Europene, din cadrul programului Erasmus+. Consorțiul universitar NEOLAiA – Transforming Regions for an Inclusive Europe (https://neolaiacampus.eu/), din care face parte și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, se numără printre beneficiarii programului ce va finanța consolidarea unei structuri trans-europene în domeniul învățământului superior. Calificativul obținut și includerea pe lista proiectelor finanțate încununează efortul întreprins pentru constituirea unei puternice rețele academice europene, demarat în anul 2019, prin implicarea a nouă universități: Universitatea din Bielefeld (Germania), Universitatea din Jaén (Spania), Universitatea din Nicosia (Cipru), Universitatea din Örebro (Suedia), Universitatea din Ostrava (Cehia), Universitatea din Salerno (Italia), Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (România), Universitatea din Tours (Franța) și Universitatea de Stat de Științe Aplicate din Šiauliai (Lituania).

Potrivit listei publicate de Comisia Europeană, în acest apel au fost finanțate șapte noi consorții universitare, din care fac parte doar două instituții de învățământ superior din România: Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și Universitatea Națională de Muzică din București. Astfel, USV intră în grupul celor 10 universități românești care fac parte din prestigioasele alianțe universitare europene care se bucură de susținerea UE.

Comisia Europeană consideră că aceste alianțe reunesc o nouă generație de tineri europeni, care sunt capabili să studieze și să lucreze în diferite state europene, în diferite limbi și în diferite sectoare și discipline academice. Ele oferă studenților posibilitatea de a obține o diplomă prin combinarea studiilor în mai multe țări europene, fapt care contribuie la competitivitatea internațională a instituțiilor de învățământ superior din Europa. Totodată, atât cursanții, cât și cadrele didactice dobândesc un set complet nou de competențe, deoarece beneficiază de o strategie pedagogică inovatoare și bazată pe provocări, precum și de mobilitate integrată. În timp, alianțele vor deschide calea către o diplomă europeană comună, consolidând un puternic sentiment de apartenență europeană în rândul absolvenților. Cu un buget global record de 402,2 milioane de euro din programul Erasmus+ pentru această rundă de propuneri, fiecare alianță, inclusiv NEOLAiA, primește un buget de până la 14,4 milioane de euro pentru patru ani.

NEOLAiA reprezintă rezultatul angajamentului susținut al universităților partenere pentru o strategie de colaborare instituțională pe termen lung, care va modela viitorul alianței în următorii 10 ani. Viziunea consorțiului NEOLAiA constă în promovarea fiecărei universități ca o puternică structură academică, care cultivă excelența în formare și cercetare, precum și valorile europene și educația de înaltă calitate. Funcționarea Universității Europene va contribui la optimizarea accesului studenților la o ofertă educațională transnațională, ce le va permite să dobândească abilități și competențe esențiale pentru viitor. 

Consorțiul este structurat în jurul a 10 pachete de activități, care definesc domeniile de interes ale alianței, inclusiv mobilitatea, predarea și învățarea, impactul cercetării regionale, antreprenoriatul, diversitatea și incluziunea, interculturalitatea și plurilingvismul, transformarea digitală și durabilitatea/diseminarea acțiunilor proiectului. Obiectivul constă în generarea unei structuri de resurse care să faciliteze sinergiile în aceste domenii cheie și să îmbunătățească poziția și eficacitatea consorțiului pe termen mediu și lung.

Pentru Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, includerea consorțiului NEOLAiA în lista Universităților Europene înseamnă un nou pas către consolidarea internaționalizării și către accesarea de noi oportunități de cooperare la nivel european și internațional.