Coreea de Nord: „Nu am exportat niciodată arme sau muniţii în Rusia și nici nu o vom face”. Americanii, avertizați

Coreea de Nord a negat miercuri că a furnizat arme Rusiei, a anunțat presa de stat, la câteva săptămâni după ce Statele Unite au declarat că Moscova se îndreaptă către Phenian pentru a-şi reface stocurile epuizate de invazia Ucrainei, potrivit AFP, citat de news.ro.

„Nu am exportat niciodată arme sau muniţii în Rusia până acum şi nu avem de gând să exportăm vreuna”, a declarat un oficial de la Biroul General de Echipamente al Ministerului Apărării într-o declaraţie publicată de agenţia oficială de presă KCNA.

Declaraţia vine după ce Casa Albă a declarat la începutul lunii septembrie că Rusia cumpără obuze de artilerie şi rachete de la Coreea de Nord comunistă pentru a fi folosite în războiul său din Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby, a declarat că SUA consideră că achiziţiile „ar putea include literalmente milioane de cartuşe, rachete şi obuze de artilerie”. 

Cu toate acestea, invocând informaţii desecretizate ale SUA, el a subliniat la acea vreme că achiziţiile nu au fost încă finalizate şi că nu exista niciun indiciu că aceste arme ar fi fost folosite în Ucraina.

Aliatul Moscovei, Phenianul, a declarat că Washingtonul şi „alte forţe ostile răspândesc un zvon de trafic de arme” între Coreea de Nord şi Rusia. „Avertizăm Statele Unite să nu mai facă remarci imprudente”, se arată în comunicat, subliniind în acelaşi timp că Phenianul îşi rezervă dreptul de a exporta echipamente militare.

Casa Albă a spus că achiziţionarea de muniţii de artilerie de la guvernul izolat nord-coreean, precum şi un acord de cumpărare de drone militare din Iran, arată că Rusia se află într-o situaţie dificilă după luni de sancţiuni economice şi tehnologice occidentale menite să-i paralizeze maşina de război, scrie observatornews.ro.