Corupția în vămi: 163 de percheziții făcute de DNA. Au fost vizate și persoane din Suceava

Polițiștii și procurorii DNA au făcut miercuri, 23 noiembrie, 162 de percheziţii în București și în șapte județe, într-un dosar de evaziune fiscală şi corupţie la Direcția Regională Vamală Iași, prejudiciul fiind estimat la 58 de milioane de lei, scrie hotnews.ro.

Conform DNA, dosarul este instrumentat de Serviciul teritorial Iași și vizează fapte de corupție și infracțiuni la regimul vamal (cu un prejudiciu estimat la acest moment la aproximativ 58 de milioane de lei) și evaziune fiscală, comise începând din luna ianuarie.

Poliția Română și DNA au anunțat că în acest dosar miercuri au avut loc 162 de percheziții, inclusiv la o instituție publică, la domiciliile unor persoane fizice și la sediile unor firme din București și din județele Iași, Suceava, Botoșani, Ilfov, Ialomița, Arad și Sibiu.

Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că au fost făcute percheziții la Biroul vamal de frontieră Iași, urmând să fie duse la audieri șase persoane, între care șeful instituției și vameși. Sunt vizate importuri de haine provenite din Turcia, pentru care la vamă a fost declarată o valoare mai mică, astfel încât și taxele plătite să fie mai mici.

„În dimineața zilei de 23 noiembrie 2022, specialiști din cadrul Autorității Vamale Române participă alături de ofițeri de poliție din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice – I.G.P.R. și specialiști din cadrul A.N.A.F. – Direcția Generală Antifraudă Fiscală, sub coordonarea D.N.A. – Serviciul Teritorial Iași, la o operațiune în cadrul căreia sunt puse în aplicare 162 de mandate de percheziție domiciliară în județele Suceava, Iași, Botoșani, Ilfov, Ialomița, Arad, Sibiu și Municipiul București.

Operațiunea vizează combaterea activităților ilegale ale unor entități economice, pentru care exista suspiciunea privind implicarea unor funcționari vamali, care au importat din Turcia articole textile contrafăcute, subevaluate sau sustrase de la controlul vamal.

De la demararea cercetărilor, autoritatea vamală a acordat sprijin de specialitate organelor de anchetă în vederea documentării activităților ilegale.

În acest sens, au fost dispuse verificări, ulterior punerii în liberă circulaței a mărfurilor, prin echipele mobile, confirmând, în unele cazuri, suspiciunea nedeclarării unor bunuri la autoritatea vamală ori importul de bunuri contrafăcute.

În vederea prevenirii prezentării la autoritatea vamală de facturi susceptibile de a fi falsificate, a fost actualizată baza de date a autorității vamale și s-au transmis precizări pentru punerea în aplicare a mecanismelor specifice de supraveghere vamală și control în vederea combaterii subevaluării mărfurilor și protejării drepturilor de proprietate intelectuală.

Autoritatea Vamală Română urmează să se constituie parte civilă în cursul procesului penal pentru recuperarea prejudiciului și, în funcție de măsurile dispuse de organele de urmărire penală, să dispună măsuri de suspendare din funcția publică a personalului vamal implicat în activitățile de sprijinire a grupării infracționale.

Încă de la inființarea sa în luna aprilie 2022, Autoritatea Vamală Română a stabilit ca fiind o prioritate eliminarea vulnerabilităților la corupție și prevenirea și combaterea fraudelor vamale, motiv pentru care și în cazul prezentat s-a implicat activ și a acordat sprijin de specialitate organelor de urmărire penală, pentru stabilirea întregii activități infracționale, tragerii la răspundere a vinovaților și recuperării prejudiciului”.