Cresc taxele și impozitele în Suceava. Primarul Ion Lungu: „Trebuie să aplicăm legea nu avem altă soluție”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a informat miercuri, 10 august, în conferința săptămânală de presă, că taxele și impozitele locale  vor crește anul viitor în baza ordonanței 16/2022 privind taxele și impozitele locale aferente anului 2023. Edilul a precizat că a dat deja în lucru Direcției de specialitate să facă cât mai multe simulări pentru a vedea care vor fi creșterile.

„Sigur că niciodată nu am fost adeptul creșterii taxelor și impozitelor locale. În ultimii 10 ani la Primăria Suceava nu au crescut taxele și impozitele locale. Încercăm și de această dată să găsim soluții. Dacă la mijloacele de transport și terenuri să spunem că am putea să ne legăm doar cu indexarea la rata inflației, la celelalte categorii și ne referim aici la clădiri, atât la persoane fizice, cât și juridice, la cele rezidențiale și nerezidențiale, vor fi creșteri. Sunt acești coeficienți minimi prevăzuți din lege la clădirile rezidențiale de minim 1%, la cele nerezidențiale 0,5%  dar nu mai mici ca cele care sunt în vigoare. Având în vedere faptul că noi timp de 10 ani nu am majorat taxele și impozitele locale la Primărie, fiind unele dintre cele mai mici din țară, această aliniere la pragul minim trebuie să o aprobăm. Ca atare în măsura în care se aplică legea așa, creșteri de taxe și impozitele locale în special la clădirile nerezidențiale la persoane juridice, dar și la cele fizice vor fi. Mai ales că acum se merge pe altă structură, pe vechimea clădirilor.  În perioada 1971 – 2015, zona în care se află. Deci vor fi creșteri și cu 20, 40, 60 și 80% din simulările pe care le-am făcut. Vor fi creșteri și aici spun din nou, noi ca primărie trebuie să aplicăm legea nu avem altă soluție. Dar nu are rost că panicăm lumea. Vom aplica și noi legea cum se aplică în toată țara. Pe de altă parte, discutând și cu alți primari din țară vin și ei cu justificarea lor. Toate prețurile au crescut și în primul rând la energie, la utilități și nu numai, la construcții și primăriile trebuie să aibă posibilitatea să supraviețuiască financiar”, a explicat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.

Acesta a subliniat că, în calitate de prim vicepreședinte al Asociației Municipiilor din României, a cerut ca noile reglementări să se aplice de la 1 ianuarie 2024, însă solicitarea nu a fost luată în considerare de către Guvern.

„Așa cum se știe Asociația Municipiilor din România al cărui reprezentant am fost eu la consultările de la Guvern cu primul ministru și cu miniștrii am solicitat prorogarea termenului de 1 ianuarie 2023, să fie 1 ianuarie 2024 de aplicare a acestei modalități noi de calcul a impozitelor și taxelor locale. Din păcate nu s-a ținut cont de acest lucru. A fost emisă ordonanța 16 și legea 252/2022 în care ne obligă ca pe data de 1 ianuarie 2023 să avem taxe și impozite locale noi. Mai mult decât atât, la 2 luni de la intrarea în vigoare a acestei ordonanțe, pe 15 iulie, deci până pe 15 septembrie am fi obligați să aprobăm taxele și impozitele locale pentru anul 2023. Astăzi este un conflict de aplicare a legii în timp și de consultare în aplicarea legii din partea AMR cu Guvernul. Avem acest conflict juridic. Vom avea comitetul director în perioada următoare să vedem pe cale se merge dar am văzut că deja mai multe orașe din țară printre care Iași, Ploiești, Târgoviște, deja au afișat în dezbatere publică noile taxe și impozite locale conform acestei ordonanțe”, a explicat primarul Sucevei.