Cristian Bușoi: Am solicitat Comisiei Europene să se implice imediat pentru reforma pieței de electricitate

Europarlamentarul liberal Cristian Bușoi anunță că a discutat, joi, cu reprezentanții Comisiei Europene despre măsurile de economisire a energiei în perspectiva iernii, despre situația de pe piețele de gaz și electricitate, „precum și despre măsurile pro active pe care trebuie să le luăm, astfel încât să avem o arhitectură eficientă a sistemului de energie.”

”Am cerut Comisiei Europene să se implice pentru reforma pieței de electricitate. Cetățenii români și toți ceilalți cetățeni europeni au așteptări foarte mari în legătură cu prețul energiei. Este momentul să regândim proiectarea pieței de energie electrică. Sistemul de energie trebuie să funcționeze în folosul oamenilor. Piața trebuie să fie în slujba consumatorilor și dacă consumatorii nu sunt mulțumiți, trebuie să intervenim. Metodologia costului marginal, care generează în final alinierea prețurilor de pe bursele de electricitate la cel mai mare preț, destinat inițial să sprijine regenerabilele este depășită și trebuie urgent revizuită.

Avem un plan comun adoptat și pentru reducerea voluntară a consumului de gaz cu 15%, până la finalul lunii martie. Cei 15% corespund unui scenariu care presupune o iarnă mai grea ca de obicei.

Toate aceste măsuri au rolul de a diminua cât mai mult din impactul negativ ce ar putea să apară în cazul prelungirii acestei crize a energiei, cauzată de șantajul Federației Ruse și de războiul violent și nejustificat pornit împotriva Ucrainei”, a precizat Cristian Bușoi, potrivit psnews.ro.