Cum ar trebui să se comporte părinții atunci când își iau copiii la restaurant? Disputa momentului în social media

Românii au împărțit Facebook-ul în două. Cum ar trebui să se comporte părinții, atunci când merg însoțiți de copii la restaurant? Este subiectul intens disputat în aceste zile. Totul a pornit odată cu postarea unui local din București, care își informa clienții că zona de nisip din grădină nu este loc de joacă pentru cei mici și își doresc ca toți cei care le calcă pragul să se poată bucura de liniște. Imediat, s-au format două tabere – una care susține că e normal ca micuții să se joace în voie, inclusiv la restaurant, iar alta care vorbește despre dreptul la relaxare.

Mesajul postat pe pagina de Facebook a localului este unul cât se poate de pașnic: „Ne dorim că toți cei din grădină să se poată bucura în liniște de timpul petrecut la noi. Suntem prietenoși cu copiii, dar vă reamintim că zona de nisip nu este loc de joacă!”

Chiar și așa, reacțiile extreme au apărut imediat la comentarii:

„Suntem prietenoși cu copiii, dar am dori să nu ne calce pragul copiii”.

„Succes cu explicația asta la un copil. E ca și cum le-ai pune un tobogan și le-ai spune că nu e loc de joacă”.

„Atunci, de ce ați mai pus nisipul? Ca să fiți prietenoși doar cu cățeii, nu și cu copiii? Echitatea reală unde e?”

Sunt destui și cei care cred că era nevoie de un astfel de îndemn.

„Deși am copil, mă deranjează atunci când sunt încălcate limitele bunului-simț de către copii sau adulți, deopotrivă”.

„Mesajul este foarte clar: să ne respectăm și să fim educați… Mulți români consideră că dacă ies în oraș, ei devin proprietari pe masă, pe spațiu, pe local”.

„Uităm că libertatea noastră se termină acolo unde începe libertatea celorlalți. Avem obligația de a ne supraveghea copiii, de a-i educa și a-i crește cu bun-simț”.

Ce spun specialiștii în parenting

După avalanșa de comentarii, reprezentanții localului au explicat în detaliu mesajul pe care l-au transmis inițial. Au menționat că s-au referit la gălăgia care deranjează clienții, la plantele rupte și la copiii lăsați să alerge, să sară pe mese, să înfunde cu pământ și pietriș toaletele și chiuvetele. Și i-au rugat pe părinți să-și supravegheze copiii.

„A crescut numărul de incidente, a crescut numărul de conflicte între părinții cu copii și clienții fără copii, a crescut numărul de conflicte pe care colegii mei mi le-au sesizat. Nu am spus niciodată că nu vor mai avea copiii loc sau voie la noi sau alte restricții foarte dure. Am povestit puțin din ce se întâmplă cu anumiți copii și cu anumiți părinți care, din păcate, aleg că nu fie alături de copilul lor când ies cu ei mai ales la o terasă”, a explicat pentru Digi24 Corina Gliga, reprezentantă a restaurantului.

„Sigur că mereu sunt copii care mai aruncă cu nisip. Da, este responsabilitatea părintelui. Părintele ar trebui să știe cam de la ce punct e OK să meargă cu copilul într-un spațiu unde copiii sunt invitați, dar nu pot face tot ce-și doresc. Sunt mulți părinți care nici nu-și cunosc copilul suficient de bine, fie au așteptări prea mari de la el. Nu poți să te aștepți de la un copil de 2 ani să stea la masă 4 ore, să aibă conversație, în timp ce tu faci același lucru”, spune Ioana Chicet-Macoveiciuc, specialistă în parenting, relatează psnews.ro.