Cum să alegi cel mai bun aparat pentru gard electric: 5 factori de luat în considerare

Rolul unui aparat pentru gardul electric este acela de a genera impulsuri electrice, impulsuri care sunt preluate de conductori (firele sau benzile care împrejmuiesc spațiul protejat). Din acest motiv, aparatul pentru gardul electric mai este numit și generator de impulsuri. Pentru a-și îndeplini rolul, el trebuie să fie conectat la o sursă de alimentare.

Există mai multe tipuri de aparate care au caracteristici diferite,  iar alegerea celui mai bun model se face în funcție de nevoile tale. Pentru a putea face mai ușor o astfel de alegere, îți prezentăm cele mai importante criterii de luat în considerare.

 

Tipul de alimentare

Sursa de alimentare despre care am amintit este esențială pentru funcționarea aparatului de gard electric, implicit a întregului echipament în ansamblul său. În cazul de față, alimentarea se poate face în trei moduri, iar pentru fiecare există un anumit tip de aparat.

Cele mai puternice și totodată cele mai fiabile sunt aparatele care se alimentează direct de la rețea, prin simpla conectare la o priză. Dacă ai nevoie de un gard electric pentru a împrejmui ferma, gospodăria sau orice alt spațiu unde există conexiune la rețeaua electrică, acesta este modelul de aparat cel mai potrivit.

În cazul în care gardul trebuie instalat în zone izolate, fără rețea electrică, vei avea nevoie de un aparat cu alimentare pe bază de baterie sau acumulator. Principalul lor avantaj este mobilitatea, însă bateriile trebuie înlocuite periodic; dacă este vorba despre acumulatori, aceștia trebuie reîncărcați.

O soluție mai economică o reprezintă aparatele alimentate cu ajutorul panourilor solare. De această dată, este nevoie de o bună expunere la lumina naturală, dar și de o baterie care să înmagazineze energia necesară funcționării pe timpul nopții.

 

Lungimea gardului

Acest indicator se referă atât la perimetrul spațiului împrejmuit, cât și la numărul de fire care formează gardul electric. Dacă gardul este mai lung, puterea aparatului care generează impulsuri trebuie să fie mai mare.

De asemenea, pentru aceeași suprafață de teren poate fi nevoie de două aparate cu puteri diferite, în cazul în care vrei să treci de la un gard electric cu un singur rând de fire la unul cu trei sau mai multe rânduri.

 

Tipul de conductori electrici

Alegerea unui aparat pentru gardul electric se face ținând seama și de tipul de conductori electrici folosiți, mai exact de materialul și grosimea acestora. Acești factori influențează impedanța gardului (unitatea de măsură a rezistenței unui circuit electric). Cu cât impedanța este mai scăzută, cu atât  intensitatea impulsului electric va fi mai puternică.

În funcție de acest criteriu, există aparate pentru gardul electric cu impedanță mare și aparate cu impedanță mică. Primele sunt recomandate pentru gardurile mai scurte, care au conductori groși așezați pe 1-2 rânduri, iar cele cu impedanță mică sunt destinate gardurilor lungi, cu fire subțiri, pe mai multe rânduri.

 

Sensibilitatea animalelor 

Animalele din fermă, dar și prădătorii împotriva cărora vrei să le protejezi, au grade diferite de sensibilitate la impulsurile electrice. Prin urmare, sensibilitatea animalelor este un alt criteriu important în alegerea aparatului pentru gardul electric.

În general, animalele mici și cele cu blană deasă sunt mai puțin sensibile, așa că în cazul lor este nevoie de un aparat care să genereze impulsuri mai puternice. De cealaltă parte, în cazul animalelor mari cu blana scurtă, vorbim despre o suprafață de contact mai mare, iar de această dată nu va fi nevoie de impulsuri la fel de puternice.

 

Rezistența la condiții nefavorabile

Dacă ne referim la aparatele pentru gardul electric alimentate la priză, acest detaliu nu este atât de important, întrucât acestea sunt ținute de obicei în spații închise. Totuși, este nevoie și în cazul lor de o minimă protecție împotriva umidității, în timp ce aparatele pe baterii sau cele cu energie solară trebuie să fie foarte rezistente la condiții meteo nefavorabile, întrucât sunt folosite cel mai des în aer liber.

 

Aceștia sunt cei mai importanți factori pe care trebuie să îi iei în considerare când alegi un aparat pentru gardul electric. Pe baza lor, poți compara mai multe modele, pentru a-l găsi pe cel mai bun dintre ele.