Chiar dacă zicala „nimic nu te poate pregăti pentru rolul de părinte” este în mare parte adevărată, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a-ți forma o părere despre ceea ce va urma.
Pregătirea mentală și emoțională în timpul sarcinii poate reduce riscul apariției tulburărilor de dispoziție (cum ar fi anxietatea postpartum și depresia) și poate face mai lină tranziția la calitatea de părinte. Există o schimbare de identitate care vine odată cu trecerea la noul rol, iar pregătirea și cunoașterea pot ajuta enorm la această schimbare.
Citește cărți de specialitate
Poți începe să te pregătești pentru rolul de părinte citind cărți de specialitate, precum carti parenting. Sunt extrem de utile atât pentru prima experiență ca părinte, cât și pentru cei care sunt deja la al doilea sau al treilea copil. Aceste cărți te vor ajuta să gestionezi anumite situații, prin sfaturile pe care le vei regăsi în paginile lor, te vor ajuta să vezi noi perspective și te vor ajuta să descoperi soluții la care nu te-ai fi gândit.
Stabilește împreună cu partenerul ce valori de creștere și educare veți aborda
Este foarte important să stabiliți înainte a se naște copilul ce valori vreți să abordați. Să știți exact unde se aliniază valorile voastre parentale și unde nu. După apariția copilului este mai dificil să stabiliți astfel de chestiuni, fie din lipsa timpului, fie din cauza oboselii sau a stresului. Așadar, gândiți-vă care sunt tradițiile pe care ați vrea să i le împărtășiți, ce lecții de viață ați vrea să-l învățați sau ce stil de educație ați vrea să urmeze. Sunt filosofii parentale pe care e musai să le stabiliți împreună și cu care să fiți de acord înainte de apariția copilului în viața voastră.
Înfruntă-ți temerile și fricile
Este firesc să-ți fie frică sau să experimentezi stări de neliniște în anumite aspecte legate de parenting. Trebuie doar să-ți acorzi permisiunea să simți emoțiile. Vorbește cu cei dragi despre sentimentale tale și vei vedea că nu doar tu te confrunți cu așa ceva. De asemenea, e foarte important să-i împărtășești gândurile, emoții și fricile partenerului tău. Mai mult, poți citi o serie de carti de psihologie. Ele te vor ajuta să te descoperi, să îți recunoști temerile și să-ți setezi așteptările.
Nu seta așteptări nerealiste
Nu există mame perfecte. Asta trebuie să ai în minte ori de câte ori ai tendința de a-ți seta diverse așteptări. Da, o să greșești, și este normal. Chiar dacă rețelele sociale sunt pline de „mame perfecte”, realitatea este alta. Vei avea nopți nedormite, copilul va plânge și nu vei ști de ce, vei avea și momente de panică, și de furie, și de neputință. Toate sunt normale și fac parte din viața de părinte. Important e să le abordezi realistic și să conștientizezi faptul că fiecare copil este altfel.
Acceptă ajutorul celor din jur
Acceptă ajutorul partenerului, al bunicilor și al prietenilor. Este foarte important să știi că ai la cine să apelezi în momentul în care ești obosită, stresată sau, pur și simplu, ai nevoie de câteva momente de respiro. E la fel de important și să accepți orice ajutor care ți se oferă. Pentru sănătatea ta mintală, în primul rând, pentru cea a copilului, dar și pentru sănătatea cuplului și a familiei.
Așadar, pregătește-te fizic și emoțional pentru cea mai frumoasă perioadă din viața ta, aceea de viitor părinte, și nu uita să nu-ți setezi așteptări, să îți dai voie să greșești și, mai ales, să te bucuri de fiecare moment petrecut alături de copilul tău.
Sursă foto: freepik.com