De la catedra școlii din Udești, la cea mai importantă competiție militară a rezerviștilor voluntari din țările NATO. Prof. Iosif Amariei mai scrie un capitol important al vieții sale

Dragostea de neam și de țară, dar și respectul fără margini pentru haina militară și pentru jurământul depus au făcut ca parcursul în Armata României a profesorului Iosif Amariei din comuna suceveană Udești să nu se oprească după misiunile din Niger, Africa. Așa se face că tânărul udeștean a ales să încheie un nou contract cu Armata, care îi conferă statutul de rezervist voluntar. Datorită acestei poziții, dar și a dorinței de autodepășire, rez. vol. Iosif Amariei va reprezenta România într-o competiție internațională în care se întrec rezerviștii din toate statele membre NATO, ce va avea loc la Bruchsal – Germania, la finele lunii iunie.

De selecția celor mai buni 10 rezerviști români s-a ocupat Asociaţia Ofiţerilor în Rezervă Români (AORR), care a organizat în lunile februarie și martie probele în urma cărora au fost desemnați cei mai buni trăgători.

„Competiţia este organizată de AORR, iar din cele câteva sute de participanţi au fost selectaţi 10, cei care au obținut  cele mai multe puncte. Selecţia a constat în tragerea a 10 cartuşe cu pistolul şi 10 cu pistol-mitralieră, plus 5 cartuşe de ambele arme pentru corecţie. Selecţia a avut loc în diferite poligoane din ţară, fiind monitorizată de câte un reprezentant zonal”, a spus rez. vol. Iosif Amariei.

Tânărul profesor din Udești este rezervist voluntar în cadrul Brigăzii Mecanizate „Podu Înalt” Iaşi, iar participarea la această competiție importantă din domeniu vine ca o încununare a activității sale militare.

„Dragostea de ţară şi de valorile noastre m-au făcut să îmbrac şi haina militară. Călătorind prin lume am văzut multe ţări şi multe populaţii, de la marile oraşe americane, la ţările subdezvoltate din Africa, unde «am gustat nisipul arzător al Africii». Am diferite diplome care atestă o pregătire militară şi merg periodic în poligon, unde mă antrenez, iar dacă Țara îmi cere să răspund, răspund! E cea mai mare onoare! Încurajez orice tânăr să își servească patria și să intre în Armată, întrucât Armata te căleşte și te disciplinează”, a adăugat Iosif Amariei.

Acesta a ținut să precizeze că AORR este condusă de generalul locotenent doctor Virgil Bălăceanu, militar cu un impresionant parcurs în Armata României, pe care îl respectă foarte mult.

„Generalul – locotenent dr. Virgil Bălăceanu a servit peste 40 de ani în Armata Română fiind, printre altele, comandant a trei brigăzi: Brigada 34 Mecanizată Teritorială «Vasile Lupu» din Mihail Kogălniceanu, Brigada 2 Infanterie Rovine, de unde au fost dislocate concomitent, pentru prima dată în istoria contemporană a Armatei României, două batalioane în două teatre de operații, Afganistan și Irak, și Brigada Multinațională SEEBRIG Istanbul, fiind primul general român care a comandant o brigadă multinațională. A fost locțiitor al reprezentantului militar la NATO și Uniunea Europeană din partea României. Absolvent al Facultății de Filozofie-Istorie din cadrul Universității București, în 1987, al Colegiului de Război al Forțelor Terestre Americane în 2001, și-a încununat studiile cu teza de doctorat având titlul «Puterea de luptă a infanteriei», susținută în 2003, la Universitatea Națională de Apărare Carol I. Are masterat în studii strategice absolvit în SUA, iar la final de carieră a lucrat în Statul Major al Apărării și la Ministerul Apărării Naționale, ultima funcție fiind cea de consilier al ministrului apărării naționale”, a subliniat Iosif Amariei.

Trebuie spus că tânărul profesor din Udești activează și în cadrul unui ONG care face fapte bune în Africa. În ultimii ani, Iosif Amariei a fost plecat în două misiuni umanitare pe continentul african, în una dintre ele contribuind financiar și fizic la construirea și organizarea unui spital pentru copiii cu dizabilități de acolo.

Povestea lui Iosif Amariei este departe de a se fi scris, acesta mai având de dovedit multe lucruri și de acum în colo.