De Ziua Culturii Naționale, opereta „Crai Nou” de Ciprian Porumbescu, la Brașov, în urma demersurilor deputatului Gheorghiu

Deputatul PNL de Suceava, Bogdan Gheorghiu, a reamintit faptul că 2023 este Anul Ciprian Porumbescu în baza legii pe care a inițiat-o arătând că instituțiile centrale și locale pot aloca fonduri din bugetele proprii pentru a organiza sau sprijini logistic și financiar manifestările organizate pe parcursul anului pentru comemorarea personalității lui Ciprian Porumbescu și a operei sale.

„Pentru a marca Ziua Culturii Naționale, Opera din Brașov va pune în scenă sâmbătă opereta „Crai Nou”, de Ciprian Porumbescu. Brașovul este orașul unde, la data de 11 martie (27 februarie în calendarul pe stil vechi) 1882, a avut loc premiera acestei prime operete românești. Reprezentația de săptămâna aceasta va avea loc cu casa închisă. Din dorința de a oferi posibilitatea vizionării spectacolului unui număr cât mai mare de persoane, am făcut demersuri pe lângă conducerea Consiliului Județean Brașov pentru ca o nouă reprezentație să aibă loc la data de 11 martie, oferind practic o reeditare a premierei din urmă cu 141 de ani”, a  spus Gheorghiu.

”Doresc să felicit Consiliul Județean Suceava, care a început deja să promoveze anul cultural dedicat acestui talent muzical de excepție și mare patriot”

El a subliniat că pentru Suceava, Ciprian Porumbescu reprezintă foarte mult.

„Doresc să felicit Consiliul Județean Suceava, care a început deja să promoveze anul cultural dedicat acestui talent muzical de excepție și mare patriot. A fost anunțat faptul că Muzeul Memorial „Ciprian Porumbescu” și Casa Memorială „Ciprian Porumbescu” din localitatea cu același nume, două obiective din cadrul Muzeului Național al Bucovinei, vor fi deschise publicului zilnic, inclusiv luni.

De asemenea, anul 2023 va fi presărat cu o serie de alte manifestări culturale care îi vor fi dedicate. Cu ocazia anului Ciprian Porumbescu, Institutul Cultural Român va organiza în țară și în străinătate evenimente culturale care îl vor avea în centrul lor pe marele compozitor bucovinean. Toate acestea vor contribui la transformarea în realitate a dorinței exprimate pe patul de moarte de Ciprian Porumbescu: „Să nu lăsați muzica mea să moară!”, a mai spus Gheorghiu.