Deputații AUR Florin Pușcașu și Dorel Acatrinei îi solicită ministrului Marius Budăi să intervină pentru a rezolva problema unui sucevean

Deputații AUR de Suceava Florin Pușcașu și Dorel Acatrinei, i-au adresat o întrebare ministrului Muncii și Solidarității Sociale, Marius Constantin Budăi, privind cazul unui cetățean care, potrivit parlamentarilor, reprezintă o sfidare a legii de către ministerul de resort.

Parlamentarii suceveni au precizat că la data de 22 iulie 2022 a intrat în vigoare legea nr. 197/2021 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice care completează definiția locurilor de muncă „în condiții speciale“ și pe cale de consecință, beneficiază de o creștere a punctajelor anuale realizate în aceste perioade. Legea este publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr.712 din 2021.

„Astfel, prin acest act normativ, la articolul 30 alineatul (1), după litera h) se introduce o nouă literă, litera i), cu următorul cuprins: „i) activităţile de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând şi unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru personalul implicat direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui.”

Rezultă neîndoios că pensionarea cetățenilor care au lucrat în centralele de energie electrică pe cărbune, în cazul de față SC TERMICA SA  se va face conform legii 197 din 2021. Asfel, cetățeanul Tătărușanu Vasile a depus la data de 27 martie 2022 la Casa de Pensii Suceava o cerere prin care să îi fie calculat punctul de pensie pentru o vechime de  25 de ani de muncă desfășurată în conditii speciale dar a primit răspuns negativ printr-o decizie administrativă. Acesta a contestat în instanță și s-a format dosarul la Tribunalul Suceava.

Având în vedere că, în dosarele similar, formate în insanțele de judecată petenții au câștigat procesele cumulat cu jurisprudența instanțelor din întreaga țară se pune întrebarea firescă: De ce purtați oamenii pe drumuri? 

Față de această situație vă rugăm să răspundeți la următoarea întrebare: De ce nu aplicați legea la nivelul entităților subordonate care se află în coordonarea dumneavoastră și cine suportă cheltuielile de judecată pe care le generați inutil avînd în vedere că bugetul României este și așa insuficient față de nevoile românilor”, i-au transmis parlamentarii suceveni ministrului Budăi.