Deputații AUR Suceava, propunere legislativă pentru înfiinţarea Băncii pentru Dezvoltarea Agriculturii din România

Deputaţii AUR Suceava, Lucian Florin Puscasu și Gheorghe Dorel Acatrinei, au depus la Parlamentul României o propunere legislativă pentru înfiinţarea Băncii pentru Dezvoltarea Agriculturii din România (L856/2022) ca instituție de credit, persoană juridică de drept privat, deținută pe toată perioada de funcționare de statul român care să aibă ca obiective facilitarea accesului la finanțare pentru persoane fizice și IMM-uri care își desfășoară activitatea în domeniul agricol precum și asigurarea la proiecte de finanțare pentru proiecte de dezvoltare, modernizare sau adaptare a infrastructurii agricole precum si atragerea capitalului privat de investiții în domeniul agricol.

„Este cunoscut faptul că acest domeniu reprezintă un motor important al economiei naționale fiind unul din principalii contributori la produsul intern brut(PIB) și în egală măsură unul în care există potențial real de dezvoltare, datorită caracteristicilor geografice ale României și a calității solului, precum și a resurselor de apă de care dispune țara noastră, dar care nu sunt exploatate corespunzător pentru a susține dezvoltarea sectorului agricol național.
Agricultura României nu este una săracă, ci prost gestionată, insuficient ajutată de stat.
Din cele aproximativ 14 milioane de hectare de teren agricol sub 1 milion beneficiază de sisteme de irigații ceea ce ne face vulnerabili în fața secetei și a încălzirii globale, fenomene care își arată frecvent efectele. In prezent, țara noastră are o productivitate mai scăzută a recoltelor în comparație cu alte țări agricole avansate tehnologic, iar acest aspect este unul îngrijorător prin raportare la faptul că România se numără printre primele 10 ţări din Uniunea Europeană în ceea ce privește suprafaţa agricolă.
În lipsa unui plan național de investiții cu dobânzi subvenționate de stat, micii fermieri vor lua în considerare sau vor fi siliţi să-și înstrăineze bunurile imobile și mobile pe care le dețin.
In România, aproape jumătate din populație locuiește în mediul rural, tara noastră aflându-se pe primul loc în Uniunea Europeană la acest capitol.
Lipsa de viziune a statului român conduce în mod evident, la creșterea sărăciei în mediul rural, iar efectul se extinde și asupra agriculturii. Într-un asemenea context, rezultatul este reprezentat de imposibilitatea creării unor noi locuri de muncă, zona rurală fiind afectată, în consecință a apărut din ce în ce mai puternic fenomenul abandonului, fiind favorizată în acest mod emigrarea.
Reprezentanții Guvernului României nu au introdus în PNRR realizarea infrastructurii de irigații și nici alte investiții care să dinamizeze sectorul agricol.
Se impune așadar construirea unor instrumente financiare prietenoase, care să fie gestionate direct de către statul român. Soluția este acordarea de către stat, prin intermediul unei bănci pentru dezvoltarea agriculturii naționale, a susținerii financiare dezvoltării exploatațiilor individuale de dimensiuni mici și medii, a infrastructurii deficitare a sistemului de irigații național precum și pentru dezvoltarea optimă a sistemului de organizare și logistică.
Pentru a contribui efectiv la dezvoltarea sectorului agricol național, banca va fi o instituție de credit deținută 100% de statul român cu rol de entitate de dezvoltare care va deservi agricultorul român în scopul susținerii investițiilor, a finanțării de proiecte pentru creșterea competitivităţii, inovării și creșterii economice în sectorul agricol.
Adoptarea acestei legi ar crea premizele subvenționării dobânzilor la creditele agricole și la subvenționarea asigurării culturilor agricole, realizarea de depozite agricole și investiții în irigații care pot stimula asocierea agricultorilor pentru trecerea la o altă etapă și anume o agricultură competitivă realizată pe suprafețe mai mari”, au transmis deputații suceveni.