Deputatul Acatrinei, către premierul Ciolacu: „Guvernul pe care îl conduceți poate lua vreo măsură anticorupție sau sunteți prizonierul partidului pe care îl conduceți în această luptă?”

Deputatul AUR de Suceava Dorel Acatrinei i-a transmis o interpelare premierului României, Marcel Ciolacu, prin care  îi solicită să precizeze care sunt primele trei măsuri pe care le-a luat în lupta anticorupție.

Parlamentarul sucevean a precizat că Guvernul a anunțat introducerea în PNRR  de noi reforme în domeniul justiției, însă, până în prezent, nu s-a reușit decât „depopularea” instanțelor de judecată, întrucât magistrații au ales să se pensioneze pentru a beneficia de prevederile legislației existente la momentul pensionării.

„Problema este că justițiabilii își văd cererile de chemare în judecată puse pe rol la mai bine de un an de la data depunerii cererii inițiale, iar amânările se dau pentru aproape orice motiv și termenele de judecată sunt lungi, situație care  înseamnă calvarul justițiabililor în obținerea dreptului pretins în instanță. 

Optimizarea infrastructurii judiciare – consolidare infrastructurii instanțelor de judecată și a parchetelor, consolidarea cadrului instituțional – adoptarea noilor legi ale justiției, specializarea urmăririi penale, consolidarea capacității DNA în lupta anti-corupției, inclusiv prin asigurarea sprijinului logistic și recuperarea bunurilor şi a prejudiciilor generate de infracțiuni,  amendarea Codului penal și a Codului  de procedură penală în accord cu deciziile CCR și reglementări UE, sunt doar o parte din reformele asumate prin PNRR în domeniul justiției.

În puținul timp de când sunteți prim-ministru nu ați reușit să consolidați capacitatea DNA în lupta împotriva corupției dar puteți observa din înregistrările cu Dumitru Buzatu că nu trebuie să o luați de la zero.

Întrucât DNA nu are un aparat de descifrare a mesajelor codificate, solicit să decodificați dvs. următoarele mesaje desfășurate în speță:

Dumitru Buzatu: – Ai pescuit ceva? 

Martor:  Am prins câte un pește toți! 

Dumitru Buzatu: – Altceva … decât pește? 

Martor: Altceva n-am prins! Încă n-am pescuit!  

Dumitru Buzatu: – Aranjați acolo, când vin eu să se prindă peștele ca lumea!

      – Nu mai umblați cu prostii! 

Martor: Deja am aranjat, le-am dat tot ce le trebuia (…)

Dumitru Buzatu: – … când vin … vin, pescuiesc 5 minute și plec! 

Martor: Dar cât durează ca să-i spun lui (…) să vină cu mâncarea caldă?

De asemenea, Buzatu precizează cadrul general în care l-a găsit ziua de vineri 22.09.2023:

«Sărutmâna! Încă o dată îți mulțumesc, că eram pe drojdie», îi spune Buzatu omului de afaceri, la momentul primirii genții cu 1,25 milioane de lei. După ce a fost oprit în trafic câteva minute mai târziu, Buzatu a susținut că geanta îi aparține și că banii care se aflau în interior făceau parte din economiile sale.

Mai mult, Gabriela Crețu, senator PSD, fosta șotie a baronului local Dumitru Buzatu, a spus presei, că bunurile din declarația de avere a liderului PSD au fost obținute legal. «Nu am niciun argument ca să spun că nu. Că știu cum se duce la prășit, la strâns fân».

Considerăm că de astăzi nu mai puteți să girați obiectivele din PNRR ce vizează lupta anticorupție pentru că ați devenit prizonier în această luptă.

Solicit să inițiați o propunere legislativă pentru completarea întrebărilor obligatorii din conținutul formularelor declaratiilor de avere și de interese la alegerea demnitarilor, astfel:

  1. Care sunteți …«pe drojdie»… la intrarea în mandat?
  2. Cât … pește ați prins în ultimul an?
  3. Ați așteptat mult … «mâncarea caldă» … sau ați fost serviți prompt ?
  4. Cât «fân» ați strâns în ultimul an? Cum a mers cu «prășit-ul»? Vă mai trimitem din subvenția acordată de stat partidelor parlamentare sau vă descurcați?

Față de această situație vă rog să răspundeti la următoarea interpelare: 

Guvernul pe care îl conduceți poate lua vreo măsură anticorupție sau sunteți prizonierul partidului pe care îl conduceți în această luptă? Precizați 3 din măsurile anticorupție pe care le-ați luat de la instalarea în fotoliul de prim -ministru?”, se arată în textul interpelării.