Deputatul Acatrinei, întrebare pentru ministrul Muncii privind situația unui sucevean care trebuie să returneze statului bani din pensia pe care a încasat-o „în mod necuvenit”

Deputatul AUR de Suceava i-a adresat o întrebare ministrului Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, privind situația unui sucevean ce a fost angajat ca paznic la Casa de Pensii Suceava și care are de returnat statului bani pe care i-ar fi încasat „în mod necuvenit” din pensii.

„Am primit în audiență la cabinetul parlamentar AUR pe domnul Gemeniuc Constantin care la data de 03.05.2018 a primit decizia de pensionare nr. 214468 din care rezultă că a realizat un stagiu complet de cotizare de 54 de ani, 2 luni și 25 de zile, drept pentru care i s-a stabilit o pensie de 1644 lei/lună.

La data de 10.10.2023 s-a emis decizia 18040 privind constatarea sumelor încasate necuvenit cu titlu de prestații de asigurări sociale din care rezultă că domnul Gemeniuc Constantin a încasat «necuvenit», în perioada 01.12.2020 până la 31.10.2023, suma de 20.556 lei, reprezentând pensie necuvenită. 

Domnul Gemeniuc Constantin a lucrat ca paznic la Casa de Pensii Suceava.

Față de această situație nu se justifică eroarea cu privire la corectarea perioadei lucrate în grupa superioară de muncă și în toate cazurile persoana în cauză nu are de unde se împrumuta pentru a achita aceste sume fiind afectat sever nivelul zilnic de trai al acestuia.

Persoanele vârstnice din România reprezintă categoria cea mai vulnerabilă de populație din țara noastră. Aceștia au fost aduși în cercul vicios creat de sărăcia în care își duc zilele, neputînd beneficia de o viață normală și decentă. Este necesară creșterea pensiilor mici până la acoperirea sumei ce reprezintă pragul sărăciei,care, în opinia specialiștilor este coșul minim de consum ce trebuie calculat anual de INS conform anexei 1 din OUG 217/ 2000. 

Numai prin ieșirea bătrânilor României din sărăcie putem face primul pas pentru recâștigarea demnității umane.

Solicităm ca o comisie de la Ministerul Muncii să recalculeze pensia domnului Gemeniuc.

 Față de această situație solicit să  răspundeți la următoarea întrebare:

La ce dată va fi recalculată pensia domnului Gemeniuc Constantin, cine răspunde pentru greșeala în calcularea pensiei și de ce trebuie să sufere pensionarul pentru această  greșeală?

La ce dată pensile mici vor crește peste pragul sărăciei?”, se arată în textul întrebării.