Deputatul AUR Dorel Acatrinei, către Ciolacu: „La ce dată veți cere Spaniei să pună pe agenda JAI aderarea României la spațiul Schengen? ”

Deputatul AUR Dorel Acatrinei  îi cere, printr-o interpelare, premierului Marcel Ciolacu să nu mai negocieze în genunchi aderarea României la Schengen.

Parlamentarul sucevean a menționat că aderarea României și Bulgariei la Schengen nu a figurat pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 9-10 martie 2023 și asta pentru că România a fost abandonată de partenerii europeni cu motivația oficială că Spațiul Schengen nu este unul functional.

„La ieșirea  din România și intrarea în spațiul Shengen sunt astăzi controale la frontieră organizate sub rigorile Schengen.

România a rămas în afara Spatiului Schengen datorită ineficienței sistemului de organizare adoptat de țările care astăzi sunt în acest spațiu de liberă circulație. Mai exact, cancelarul austriac Karl Nehammer afirmă răspicat că tocmai Comisia Europeană a rămas datoare cu redactarea unui plan pentru migraţie.

  Acest plan poate fi redactat cu România în interiorul Schengen.

Acest conflict nu este reglat pentru că Austria nu poate formula foarte clar o cerere concretă, astfel încât noi să ştim ce trebuie să îndeplinim. Reproșul domnului Nehammer a fost că noi am fi furnizor de migranţi lucru neadevărat întrucât acești migranți ajung în Austria prin Serbia si Croatia, aceasta din urmă a fost primită în Schengen desi este o rută a migrației ilegale. Faptul că Schengen nu funcționează în actuala componență  nu înseamnă că România trebuie să rămână în afara spațiului Schengen. România protejează frontierele externe ale UE mai bine decât țări care se află astăzi în Schengen.

             Statul Român nu a atacat la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, deși reprezentanții statelor membre UE știu că demersul Austriei este un demers politic pentru a salva de la prabușire partidul cancelarului Karl Nehammer. O eventuală decizie de a merge la CJUE nu este un atac la adresa UE ci a statelor membre care nu respectă Tratatul UE. Recent, Italia a depus la CJUE o cere împotriva Austriei, iar Germania a pierdut un proces împotriva Austriei la CJUE. Nu este un afront să aperi dreptul românilor în UE.

Pentru redarea demnității românilor, domnule Prim Ministru, este necesar ca prin canalele diplomatice la care participă Ministerul de Interne(membru JAI), dar și Ministerul de Externe, să cereți Spaniei în mod expres să pună pe agenda JAI din decembrie 2023, intrarea României în spațiul Schengen cu aeroporturile, de la 1 ianuarie 2024. Mai întâi pentru că nici un migrant illegal nu circulă cu avionul, iar mai apoi pentru că art.2 din Tratatul UE precizează: Uniunea se bazează pe următoarele valori: egalitate, nediscriminare, demnitate umană(…).

Or, despre asta este vorba: despre demnitatea românilor și despre libera circulație care are un impact imens și asupra economiei României.

Față de această situație vă adresez următoarea interpelare:

 La ce data veți cere Spaniei să pună pe agenda JAI aderarea României la spațiul Schengen?”, a transmis deputatul AUR.