Deputatul Balan vrea să știe de la ministrul Budăi care este stadiul realizării procesului de informatizare a dosarelor de pensii de asigurări sociale de stat

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan i-a transmis o întrebare ministrului Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi,  privind stadiul realizării procesului de informatizare a dosarelor de pensii de asigurări sociale de stat.

Deputatul sucevean a precizat că, deși țara noastră excelează în ceea ce privește numărul de tineri specialiști în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor, acest lucru nu s-a reflectat și în ritmul de digitalizare și informatizare a serviciilor și instituțiilor publice din România.

„Cu toate acestea, în urmă cu mai mult de un an, Guvernul a demarat un amplu proces de digitalizare a tuturor dosarelor de pensii aflate la nivelul caselor teritoriale de pensii. Chiar dacă România a traversat și traversează o perioadă dificilă din perspectiva constrângerilor bugetare, Guvernul a asigurat suplimentarea schemei de personal la nivelul caselor de pensii și necesarul logistic pentru realizarea acestui proces. 

Având în vedere faptul că la finalul anului trecut erau digitalizate peste 1,4 milioane de dosare la nivel național și luând în considerarea necesitatea finalizării acestui proces până în primăvara anului viitor, vă solicit, domnule ministru, următoarele informații:  

  • Câte dosare din sistemul de pensii de asigurări sociale de stat au fost transcrise în sistem informatizat până la data de 1 septembrie 2022 la nivel național? Dar la nivelul județului Suceava?

  • Când anticipați că va fi finalizat acest proces la nivel național, în scopul realizării evaluărilor necesare implementării noii legi a pensiilor care să elimine inechitățile din sistem?

  • În situația în care, după finalizarea digitalizării dosarelor, pensionarii dobândesc noi documente/adeverințe care atestă o contributivitate superioară sau constantă erori în procesul de digitalizare, ce demersuri trebuie să întreprindă pentru a-și căpăta drepturile conferite de lege?”, a transmis deputatul Ioan Balan.