Deputatul Bogdan Gheorghiu: „Este crucial să restaurăm monumentele istorice. O felicit pe Raluca Turcan, ministra Culturii, pentru proiectul «Temelii culturale»”

Fostul ministru al Culturii, deputatul PNL de Suceava Bogdan Gheorghiu, a declarat că infrastructura culturală din România este învechită și multe monumente istorice importante sunt grav deteriorate, amenințând patrimoniul cultural al națiunii noastre.
„Este crucial să restaurăm aceste monumente și să construim noi clădiri cu destinație culturală pentru a răspunde nevoilor societății moderne. În acest context în perioada în care am fost ministru al Culturii am depus eforturi deosebite pentru realizarea precedentului acord cadru de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), pentru obținerea de fonduri necesare pentru reabilitarea clădirii Teatrului Național «Marin Sorescu» Craiova, pentru construirea unei noi săli de concerte în Iași, destinată Operei Naționale Române, precum și pentru reabilitarea a 6 monumente istorice, printre care și Conacul «Vârnav Liteanu» de la Liteni.
Totuși, mai sunt multe de făcut. O felicit pe Raluca Turcan, ministra Culturii, pentru proiectul «Temelii culturale», care vizează o serie de noi intervenții importante. Proiectul, pregătit de Ministerul Culturii împreună cu Ministerul Finanțelor, condus de Marcel Boloș, dorește continuarea investiției la Opera Română din Iași, demarată prin acordul cadru de împrumut despre care aminteam mai sus, dar și restaurarea și modernizarea completă a Operei Naționale Române din București și restaurarea Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia, printre altele. Pentru a finanța aceste proiecte, Ministerul Culturii propune contractarea unui nou împrumut de la BDCE, în valoare de aproximativ 210.000.000 €, 80% din costul total net al proiectului propus, care este estimat la circa 262.000.000 €”, a spus Bogdan Gheorghiu.
Parlamentarul sucevean a adăugat că investiția în restaurarea și construirea de noi clădiri cu destinație culturală nu doar că va proteja și va conserva patrimoniul nostru cultural, dar va aduce și beneficii semnificative pentru dezvoltarea socială și economică a țării noastre, contribuind la promovarea identității noastre naționale și europene.