Deputatul Florin Pușcașu îi solicită premierului Ciucă să declanșeze un referendum național pentru alegerea primarilor în 2 tururi de scrutin

Deputatul AUR Suceava Florin Pușcașu i-a adresat o interpelare premierului Nicolae Ciucă prin intermediul căreia îi solicită declanșarea unui referendum național pentru alegerea primarilor în 2 tururi de scrutin și să scoată de la sertar „legea AUR”.

„Față de eșecul actualei clase politice și față de “România Eșuată” prezentată de președintele Klaus Iohannis, susținem răspicat, ca primă măsură, pentru însănătoșirea sistemului politic românesc și revenirea cetățeanului în centrul preocupărilor, alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Am depus o inițiativă legislativă în acest sens. Susținem creșterea reprezentativității aleșilor locali și dinamizarea  soluțiilor de finanțare pentru dezvoltare locală. De asemenea, susținem separarea alegerilor locale de cele generale.

 PSD, UDMR și PNL nu vor să audă de reforma sistemului electoral! Propunerea noastră legislativă este îngropată astăzi într-un sertar al Camerei Deputaților. În ultimele șase luni nu s-a mai întâmplat nimic. Ultima dată, în luna aprilie, când majoritatea toxică a vrut să o pice definitiv, nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru respingere. De ce le este teamă parlamentarilor puterii? Creșterea reprezentativității aleșilor locali ar trebui să fie o reconectarea a aleșilor locali la problemele cetățenilor.

Solicit un referendum pentru alegerea primarilor în 2 tururi și scrutinuri diferite pentru alegerea parlamentarilor și a aleșilor locali.

Față de această, situație solicit să ne răspundeți la următoarea interpelare: 

Care este data la care veți crește reprezentativitatea aleșilor locali? Când veți solicita un referendum pentru alegerea primarilor în 2 tururi de scrutin și opinia populației dacă alegerile locale și cele generale ar trebui să aibă loc în aceeași zi?”, se arată în textul interpelării.