Deputatul Ioan Balan: „Reforma administrativă a țării este necesară și trebuie făcută responsabil, pentru obiective de dezvoltare”

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan a declarat marți, 5 decembrie, în Plenul Camerei Deputaților, că România are nevoie de o analiză serioasă și de o reformă pe măsură a administrației publice locale, în scopul facilitării dezvoltării. Parlamentarul sucevean a adăugat că, de asemenea, viitoarea reformă, trebuie să țină seama de specificul localităților și istoricul lor, de tradiții și obiceiuri, de activitățile economice locale și de obiective clare de dezvoltare. Atât populația, cât și majoritatea partidelor politice susțin necesitatea demarării unui amplu proces de evaluare a modului în care administrația publică poate funcționa mai eficient, poate fi mai aproape de nevoile oamenilor și poate aduce o creștere a calității vieții în comunitățile locale.

„Din păcate, au ajuns prin Parlament niște fițuici cu pretenții de reformă administrativă, promovate demagogic de unele partide politice din opoziție, care trâmbițează și pe la Suceava o reformă administrativă de fațadă. Ce propuneau acele proiecte scrise cu totul neprofesionist și doar pentru a păcăli populația? Autorii lor au luat harta țării și au împărțit-o, asemeni copiilor care se joacă adesea cu creioane colorate, fără să țină seama că fiecare localitate care funcționează astăzi are o istorie aparte, de sute de ani, că unele comunități sunt centrate pe tradiții ancestrale și o reformă trebuie să țină seama de toate aceste aspecte. Aceste proiecte demagogice arată pericolul pe care îl reprezintă principalele două partide de opoziție pentru dezvoltarea și echilibrul României. 

Personal, cred că viitoarea reformă administrativă trebuie să pornească de la obiectivul asigurării unei finanțări adecvate a administrațiilor publice locale. De exemplu, administrațiile publice locale din Suceava, angrenate în proiecte de dezvoltare locală, trebuie să fie încurajate și să aibă garanția că proiectele lor beneficiază de finanțare și nu depind de decizii centrale discreționare. Proiectele de dezvoltare promovate de Gheorghe Flutur și de primarii din județ nu ar fi avut succes fără sutele de deplasări ale președintelui Flutur la București, fără insistențe și negocieri pe lângă miniștri și guverne, fără susținerea parlamentarilor liberali. Așadar, prin reformă și descentralizare financiară, proiectele de dezvoltare nu trebuie să se mai lovească de niciun fel de piedici!

La fel de important este și faptul că, reforma administrativă a României, care va avea loc cel mai probabil după anul 2024, trebuie să țină cont de istoria particulară a fiecărei localități! Fiecare localitate din Suceava are o istorie și o poveste de spus generațiilor, iar reforma administrativă trebuie să contribuie la prezervarea identității noastre naționale, concomitent cu îmbunătățirea actului administrativ. Așa cum actuala coaliție de guvernare a reușit să promoveze reforma educației și reforma pensiilor, cred că tot așa va reuși să ajungă la un proiect corect de reformă pentru administrația publică din țara noastră”, a declarat deputatul Ioan Balan în Plenul Camerei Deputaților.