Deputatul Ioan Balan vrea să știe câte proiecte europene sunt finanțate în județul Suceava 

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan i-a transmis o Întrebare ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, prin intermediul căreia i-a solicitat precizări privind proiectele de infrastructură „fazate” și asigurarea necesarului de cofinanțare din județul Suceava.

Parlamentarul sucevean a spus că este deosebit de bucuros pentru faptul că actuala coaliție de guvernare a reușit performanța de a avea un grad de utilizare a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020 de peste 93%, lucru reflectat în amploarea proiectelor de investiții realizate sau demarate cu ajutorul acestor resurse financiare.

„Este, de asemenea, de apreciat faptul că succesiunea miniștrilor din ultimii ani la acest portofoliu a asigurat continuitatea proiectelor, în beneficiul României. Pentru mine, ca deputat reprezentând un județ și o regiune cu nevoi importante de investiții, fondurile externe nerambursabile ne-au sprijinit în ultimii ani să generăm schimbări semnificative la nivelul comunităților locale și să sprijinim Guvernul prin preluarea, de către Consiliul Județean Suceava condus de președintele Gheorghe Flutur, a unui important număr de proiecte majore pentru întreaga regiune. 

Având încredere că actuala coaliție de guvernare va reuși ca în anul 2024 să depășească anul 2023 în privința ritmului investițional și că rata de utilizare a fondurilor europene nerambursabile pentru actualul cadru financiar multianual va fi de 100%, vă solicit, domnule ministru, următoarele informații:

  • Câte proiecte derulate la nivelul județului Suceava au fost «fazate» pentru finanțare din cadrul financiar multianual 2021-2027 și care este valoarea totală ce a rămas de finanțat din fonduri externe nerambursabile? Solicit o situație a acestora.

  • Pentru a crește rata de succes a proiectelor, în calitate de fost ministru al finanțelor, vă rog să precizați ce măsuri ați propus actualului ministru al finanțelor și fost ministru al investițiilor și proiectelor europene, pentru a vă asigura că toate autoritățile administrației publice locale dispun de cotele de cofinanțare necesare derulării proiectelor (primării/consilii județene)?

  • Dat fiind faptul că Regiunea Nord-Est are în continuare de recuperat decalaje economice importante, vă rog să precizați în ce măsură proiectele/finanțările din fonduri nerambursabile 2021-2027 vor fi prioritizate către această regiune?”, i-a transmis deputatul Balan ministrului Câciu.