Deputatul PNL Angelica Fădor: „Primăriile sucevene afectate de creditul pentru proiectul «Utilități și mediu» au asigurată în 2024 finanțarea pentru plata ratelor și dobânzilor”

 

Deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor a declarat, miercuri, în timpul dezbaterilor la Legea bugetului de stat, că cele 60 de localități sucevene ale căror bugete sunt grevate de creditul pentru proiectul „Utilități și mediu” vor avea în 2024 sumele necesare pentru finanțarea ratelor și dobânzilor aferente.

Angelica Fădor a precizat că sumele de bani au fost incluse în Legea bugetului de stat și că pentru 2024 nu vor exista surprize neplăcute pentru primăriile afectate de acest credit, în sensul că nu vor  avea conturile blocate din cauză că nu au banii necesari pentru a plăti ratele și dobânzile aferente.

„Ne-am asigurat că în Legea bugetului de stat pentru 2024 sunt prevăzute sumele respective”, a spus deputatul liberal.

Ea a arătat că în fiecare an, atât Consiliul Județean Suceava, cât și parlamentarii liberali au făcut demersuri pentru ca Guvernul să asigure plata ratelor și dobânzilor pentru  creditul  contractat în 2004.

„În caz contrar cele 60 de localități ar fi  într-o situație mai mult decât critică întrucât riscă să aibă conturile blocate de două ori pe an, în martie și în septembrie și ar fi în imposibilitatea de a accesa fonduri europene, figurând în evidențele Finanțelor Publice cu datorii. Programul “Utilități și mediu” reprezintă  o piatră de moară pentru localitățile implicate”, a explicat Angelica Fădor.

Ea a arătat că acum în Legea bugetului de stat este prevăzută pentru plata ratelor  și dobânzilor aferente anului 2024 suma de 35,4 de milioane de lei, din care 11,1 milioane de lei pentru componenta de gaz și 24,29 pentru componenta termoficare, fiind sume defalcate pentru cele 60 de primării sucevene.