Deputatul AUR de Suceava Florin Pușcașu i-a transmis o nouă interpelare premierului Marcel Ciolacu, prin intermediul căria a precizat că românii nu mai au bani să-și schimbe și centralele de apartament pentru că au contribuit cu 1 mld. de euro la achiziţia vaccinurilor.
Deputatul sucevean a spus că, potrivit unei directive de eficiență energetică emisă de Comisia Europeană, pentru reducerea emisiilor de carbon, toate centralele de apartament pe bază de gaze ar trebui eliminate până cel mai târziu în anul 2040 la nivel UE. Un aspect important al directivei este tranziția către clădiri cu emisii zero, care devin noul standard pentru clădirile noi. Astfel, toate clădirile rezidențiale și nerezidențiale noi trebuie să aibă emisii din combustibili fosili egale cu zero, începând cu 1 ianuarie 2028 pentru cele aflate în proprietate publică și cu 1 ianuarie 2030 pentru celelalte clădiri noi.
„Recent Comisia Europeană a transmis următorul comunicat de presă: «Comisia salută acordul provizoriu la care au ajuns astăzi Parlamentul European și Consiliul pentru a reduce emisiile și consumul de energie al clădirilor din întreaga UE. Directiva privind performanța energetică a clădirilor va sprijini eforturile UE de decarbonizare a clădirilor. Acesta este un domeniu în care impactul concret al ofertei ecologice europene va îmbunătăți calitatea vieții oamenilor, în locuințe și la locul de muncă. De asemenea, acest acord va stimula independența energetică a Europei, în conformitate cu Planul REPowerEU».
Astfel, organismele Uniunii Europene trebuie să țină seama că din punct de vedere tehnic, nu putem trece la alte surse de energie. Nu avem nici bani și nici forța de muncă necesară. Nu vedem cum s-ar putea trece milioane de locuințe pe «electric» când asta înseamnă un consum de cel puțin 14-15 kW/h in situația când consumul pe gospodărie este astăzi de 1 sau 2 kW/h. Ar fi lucrări greu de conceput și proiectat, dar și de realizat. România trebuie să-și schimbe strategia energetică pentru a se adapta noii directive europene.
Există un raport european recent care ne arată că se lucrează la o Uniune Europeană cu patru viteze și se propune revizuirea radicală a regulilor după care funcționează în prezent Uniunea Europeană, schimbări care ar putea adânci actualele falii, România nu primește drepturi egale cu celelalte țări europene și nici nu va fi primită în nucleul principal al prezentei Uniuni cu 2 viteze care se pregătește să funcționeze cu 4 viteze însă se va menţine contribuţie importantă pe care o are astăzi de plătit la bugetul UE.Acest lucru înseamnă că, decizii precum menținerea României în afara Schengen cu 16 ani peste data la care trebuia să fie primită de drept, se vor mai repeta. Pachetele Mobilitate 1 si 2 privind libera circulaţie a transportatorilor de mărfuri dezavantajează clar România. Recent Austria a condiționat votul pe Schengen pentru România impunând condiții suplimentare față de regulile UE privind preluarea de migranţi suplimentar din Siria si Afganistan.
Întrebarea care se pune, pentru România negociază cineva? Au transmis reprezentanții României faptul că noi tocmai suntem pe cale să ne asigurăm independența energetică având o strategie ce diferă față de recenta măsură adoptată de UE.
Soluția o reprezintă mai multi reprezentanți ai partidelor conservatoare ale UE în Parlamentul European și impunerea de comisari UE care să țină și cu poporul roman.
Solicităm ca România să părăsească poziția “în genunchi” în relația cu UE.
Acestea sunt motivele pentru care liderul AUR, George Simion s-a întâlnit cu premierul Italiei Giorgia Meloni în acest weekend și pentru care se întărește polul conservator în Parlamentul European.Față de această situație vă adresez următoarea interpelare: Cine se bate pentru poporul român în Uniunea Europeană? Si cu ce rezultate?Ce veţi face pentru ca românii să nu trebuiască să-şi schimbe centralele de apartament și să fac noi investiţii in noi soluţii de încălzire a locuinţelor?”, se arată în textul interpelării.