Doctorița Anca Ababneh susține în fața instanței că dacă ar fi refuzat „atențiile”, pacienții ar fi crezut că vor muri

Avocații medicului Anca Ababneh Dumitrovici, fosta șefă a secției Oncologie a spitalului din Suceava, susțin că dacă aceasta ar fi refuzat „gesturile de recunoștință” de la pacienți aceștia ar fi crezut că „sunt condamnați la moarte”. Judecătorii îi contrazic și cer medicilor din România să adopte o conduită profesională exemplară. „Acest obicei trebuie corectat”, spun magistrații Tribunalului Suceava care, recent, au decis să mențină măsura controlului judiciar față de medicul inculpat, chiar dacă aceasta urmează să nască.

La începutul acestui an, șefa secției Oncologie a Spitalului Județean Suceava, Anca Ababneh Dumitrovici, a fost reținută de procurori, arestată preventiv, ulterior plasată în arest la domiciliu, fiind acuzată că în decurs de o lună a primit mită de la 64 de pacienți. Cazul a stârnit ample dezbateri în spațiul public. Aproape 100 de medici, colegi cu medicul acuzat, au trimis un memoriu instanței care judeca propunerea de arestare în care își exprimau solidaritatea, motivând că faptele nu reprezentau acte de corupție, ci gesturi de recunoștință.

Ancheta procurorilor din Suceava a scos la iveală că „gesturile de recunoștință”, traduse prin plicuri cu bani sau diverse produse – dulciuri, cafea, alimente, băuturi alcoolice sau obiecte de vestimentație -, aveau o frecvență extrem de mare.

Cum cabinetul medicului a fost monitorizat audio-video timp de o lună (jumătatea lunii decembrie 2022-jumătatea lunii ianuarie 2023), procurorii au analizat înregistrările minut cu minut. Astfel, aveau să constate că numărul pacienților care au dat mită doctoriței Anca Ababneh Dumitrovici este cu mult mai mare. Au identificat 280 și toți au recunoscut că au dat ceva medicului.

Mita, văzută ca viață și moarte

Cei doi apărători au atins și aspectele legate de acuzațiile pe care procurorii i le aduc medicului: numărul foarte mare de fapte de luare de mită.

Nici medicul Anca Ababneh Dumitrovici, nici avocații nu au contestat primirea „de la pacienți”. Apărarea susține că nicio clipă medicul nu a perceput că gesturile sale ar putea fi fapte de corupție. A considerat produsele primite cadouri pentru ziua sa de naștere care și-o sărbătorește în luna ianuarie. 

„Avem de-a face cu o secţie grea, respectiv cu cea de Oncologie. Or, a-i refuza unui astfel de pacient un gest de recunoştinţă ar fi cum ca şi cum i-ai fi semnat decizia la moarte. Acestea au fost considerentele pentru care doamna doctor a avut o clemenţă pentru aceste suveniruri primite din partea pacienţilor”, a susținut unul dintre cei doi avocați care o apără pe doctoriță.

Celălalt apărător a indicat că au fost situații în care „clienta sa i-a refuzat, iar pacienţii s-au dus acasă şi au spus rudelor că, „nu-i aşa că mor?”, întrucât doamna doctor nu a mai vrut să primească de la aceştia nici măcar ciocolata sau florile respective”.

Prin urmare, susține avocatul, „pacienţii interpretau prin refuzul doamnei doctor că nu mai aveau mult de trăit şi că familiile lor le ascundeau această stare, întrucât urmau să moară”.

Citește întreaga știre pe Libertatea.ro.