Pentru a preveni implicarea în accidentele de circulație, polițiștii le recomandă conducătorilor de biciclete și trotinete electrice să adopte un comportament responsabil, să manifeste o atenție deosebită la cei din jur și să execute fiecare manevră în condiții de siguranță, după o temeinică asigurare.
Polițiștii suceveni le reamintesc cetățenilor faptul că pentru a conduce o bicicletă sau trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani.
Dacă un drum este prevăzut cu pistă pentru biciclete, bicicletele și trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă. În lipsa acestei piste, circulația trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h.
Trotinetele electrice trebuie conduse pe partea din dreapta drumului public, în sensul de circulaţie, cât mai aproape de marginea părţii carosabile, cu respectarea semnificaţiei semnalizării rutiere şi a regulilor de circulaţie, iar în situația în care există acostament practicabil, trotinetele vor fi conduse pe acostament.
Circulația bicicletelor și a trotinetelor electrice pe trotuare este interzisă. De asemenea, este interzis să transportați pasageri pe trotineta electrică!
În circulația pe drumurile publice bicicleta/trotineta electrică trebuie să fie echipată cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente. De altfel, este interzisă circulația acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare.
Casca de protecție este obligatorie pentru conducătorii de biciclete și trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani, atunci când se deplasează pe partea carosabilă.
Vă reamintim că este interzis că vă deplasați cu bicicleta sau cu trotineta dacă ați consumat băuturi alcoolice. Alcoolul crește gradul de implicare în accidente de circulație!
Nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor sau a trotinetelor electrice constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, respectiv 4-5 puncte amendă ( 580 – 725 de lei ) sau cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, respectiv 6-8 puncte amendă ( 870 – 1.160 de lei ).
Accidente de circulație în care au fost implicați conducători minori de biciclete, pe parcursul ultimelor două zile
La de 07.07.2023, în jurul orei 17.30, un minor de 12 ani, din orașul Cajvana, în timp ce se deplasa în calitate de biciclist, pe DC 45 pe raza orș. Cajvana, având direcția de deplasare dinspre domiciliu către centrul Orașului Cajvana, s-a dezechilibrat și a căzut de pe bicicletă, pe asfalt, suferind leziuni corporale, fiind transportat cu ambulanța la Spitalul Județean Suceava pentru îngrijiri medicale.
S-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de „vătămare corporală din culpă”.
La data de 08.07.2023, ora 13:20, poliţiștii din cadrul Secţiei 8 Poliţie Rurală Adâncata au fost sesizaţi cu privire la faptul că la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean Suceava a fost adus cu un echipaj SMURD un minor în vârstă de 10 ani, din localitatea Buda, comuna Zvoriştea, judeţul Suceava, ca urmare a unei căderi de pe bicicletă.
S-a stabilit că la data de 08.07.2023, în jurul orei 11:50, minorul a ieşit din curtea imobilului în care locuieşte cu o bicicletă cu scopul de a se plimba, însoţit fiind de către fratele său. În momentul în care acesta s-a urcat pe bicicletă, s-a dezechilibrat şi a căzut la sol, pe terenul viran din imediata apropiere a DJ 291A, fiind observat de către mama sa, cea care era în proximitatea porţii de acces.
Ca urmare a faptului că minorul a inceput să acuze dureri la nivelul membrului superior stâng, mama sa a apelat SNUAU 112 şi a solicitat intervenţia unui echipaj ambulanţier.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, prev. și ped. de 196, alin. 1 Cod Penal cercetările fiind continuate de lucrătorii S8PR Adâncata.