Șoferi băuți și drogați, depistați în trafic la Vatra Dornei, Fălticeni, dar și în alte localități din județ

Atenție! Legea a fost modificată: Șoferul aflat sub influența alcoolului sau a drogurilor, care provoacă un accident rutier soldat cu decesul unei persoane va fi pedepsit cu închisoarea!

Acesta este mesajul transmis de către polițiștii rutieri tuturor șoferilor opriți în trafic în cadrul amplelor acțiuni de prevenire și combatere organizate în acest weekend.

Și în acest weekend, polițiștii din cadrul IPJ Suceava desfășoară o amplă acțiune de prevenire și combatere a accidentelor rutiere pe fondul consumului de alcool și droguri. Acțiunea are atât componentă operativă de identificare a celor care se urcă la volan după ce au consumat alcool sau droguri dar și o pronunțată componentă preventivă, de informare și responsabilizare. Activitățile sunt asociate Acțiunii Blocada și au ca scop creșterea gradului de siguranță publică la nivelul județului Suceava.

Acțiunea se desfășoară pe întreg teritoriul județului, având atât obiectivul de depistare a conducătorilor auto care aleg să conducă sub influența alcoolului sau a substanțelor cu efect psihoactiv, dar și obiectivul preventiv, de a transmite participanților la trafic să conștientizeze pericolul la care se expun prin consumul de alcool sau droguri.

În cadrul activităților desfăşurate de polițiștii rutieri sunt utilizate toate aparatele etilotest, etilometru și DrugTest Drager din dotarea IPJ Suceava.

Până la acest moment, în cadrul acțiunii peste 500 de șoferi au fost testați cu aparatele drugtest și etilotest. Urmare a măsurilor dispuse și a prezenței proactive în teren a polițiștilor, până la acest moment, pe perioada weekendului nu s-au înregistrat evenimente rutiere grave. 

Din păcate însă, și în aceste zile au fost identificați mai mulți șoferi care au consumat alcool sau droguri și s-au urcat la volan, fiind întocmite dosare penale sub aspectul săvârşirii infracțiunii de „conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a substanțelor interzise”.

Indentificați la volan fără permis și după ce au consumat substanțe interzise

La 07.07.2023, ora 22.12, un echipaj de poliție din cadrul  Poliţiei municipiului Vatra Dornei – Compartimentul Rutier, în timp ce se afla în serviciul de patrulare şi control al traficului rutier, pe strada Unirii, intersecție cu strada 22 Decembrie, din mun. Vatra Dornei, acționând în baza planului de acțiune „Blocada”, pe linia combaterii conducerii sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive, a oprit pentru control autoturismul condus de către un tânăr de 23 ani, din com. Șaru Dornei. 

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilometru, rezultatul fiind negativ. Întrucât existau suspiciuni cu privire la comportamentul acestuia, s-a procedat la testarea cu aparatul drugtest Drager, rezultatul testului fiind ,,Pozitiv” pentru substanța „Methamphetamine”, fapt pentru care a fost condus la Spitalul municipal Vatra Dornei, unde i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii prezenței în organism a  substanțelor psihoactive.    

S-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de „conducere sub influența unor  substanțe psihoactive”.

La 08.07.2023, în jurul orei 22:30, un echipaj de poliție din cadrul  Poliţiei Municipiului Vatra Dornei – Secția nr. 15 Poliție Rurală Vatra Dornei, în timp ce se afla pe strada Podu Verde, intersecție cu strada Bistriței, din municipiul Vatra Dornei, județul Suceava, acționând în baza planului de acțiune „BLOCADA”, pe linia combaterii conducerii sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive, a oprit pentru control autoturismul condus de către un bărbat de 25 ani din mun. Vatra Dornei, judeţul Suceava.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilometru, rezultatul fiind negativ. Întrucât existau suspiciuni cu privire la comportamentul acestuia, s-a procedat la testarea cu aparatul drugtest Drager, rezultatul testului fiind ,,Pozitiv” pentru substanța „Tetrahidrocanabinol”, fapt pentru care a fost condus la Spitalul municipal Vatra Dornei, unde i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii prezenței în organism a  substanțelor psihoactive.    

În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală potrivit art. 336 alin. (2) din Codul penal, iar cercetările sunt efectuate de către lucrătorii Compartimentului Rutier Vatra Dornei.

Șoferi identificați la volan sub influența alcoolului 

La 08.07.2023, ora 02.10, polițiștii din cadrul SPR 12 Preutești, aflându-se în cadrul planului de acțiune Blocada, au oprit pentru control, pe Str. Armatei în Municipiul Fălticeni, autoturismul condus de către un bărbat de 25 ani, din com Vadu Moldovei. 

Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul alcoltest rezultatul fiind de 0.57 MG/L alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost condus la Spitalul Municipal Fălticeni pentru recoltarea probelor biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. 

S-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de „conducere sub influența alcoolului”.

De asemenea, s-a constatat că autoturismul nu avea inspectia tehnica periodică valabilă și asigurea obligatorie RCA valabilă, fapt pentru care condăctorul auto a fost sancționat contraventional conform OUG 195/2002, iar ca masură complementară s-a dispus retinerea certificatului de înmatricularea și a plăcuțelor cu numerele de înmatriculare

La data de 08.07.2023, ora 22:07 patrula din cadrul Secției 5 Poliție Rurală Dărmănești, în timp ce acţiona în cadrul acţiunii „BLOCADA”, organizată de către Poliţia Municipiului Suceava, au oprit, în trafic pe DJ178A , pe raza localității Părhăuţi, com Todireşti, autoutilitara condusă de către un bărbat de 30 ani din localitatea Todirești.

Acesta a fost testat cu aparatul etilotest care a indicat o valoare de 0,69 mg/l alcool pur în aerul expirat motiv pentru care șoferul a fost condus la UPU Suceava în vederea recoltării a două probe biologice de sânge.

În cauză urmează a fi continuate cercetările în cadrul dosarului penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului, faptă prevăzută și pedepsită de art 336 alin 1 Cod Penal.

La 09.07.2023, orele 0100, echipajul de serviciu din cadrul Poliției Dolhasca a fost sesizat telefonic prin apel de urgenţă SNUAU 112 de către un bărbat din oraşul Dolhasca, jud. Suceava, cu privire la faptul că, lângă locuinţa sa, a avut loc un accident rutier, menționând faptul că șoferul a părăsit locul faptei. cel mai probabil fiind sub influența băturilor alcoolice.

În acest context, în vederea soluționării solicitării s-a procedat la deplasarea în regim de urgență a unui echipaj de poliție, la fața locului fiind identificat un autoturism avariat, având doar în partea din spate o plăcuță de înmatriculare. 

Întrucât conducătorul auto nu a fost identificat la fața locului, martorul a indicat semnalemntele acestuia iar echipajul de poliție a inițiat căutări în vederea identificării șoferului. 

Totodată, s-a procedat la verificarea autoturismului în bazele de date constatându-se faptul că acesta este proprietatea unei femei din sat Probota, oraș Dolhasca, jud. Suceava.

Întrucât din investigațiile efectuate se stabilise cu certitudine faptul că șoferul este o persoană de sex masculin de aprox. 20 ani, s-a procedat la deplasarea la locuința proprietarei autoturismului, aici fiind identificat un tânăr care prezenta pete de culoare brun roșcat asemănătoare sângelui, de asemenea acesta prezenta halenă alcoolică vorbind incoerent.

Tânărul a recunoscut faptul că, el este conducătorul auto al autoturismului, inclusiv că se afla singur în interior la volanul acestuia în momentul impactului.

Șoferul a fost identificat în urma legitimării în persoana unui tânăr de 19 ani, cu domiciliul stabil în oraș Dolhasca, jud. Suceava și a refuzat să fie transportat la spital specificând că nu are nevoie de îngrijiri medicale.

Persoana în cauză, care era în stare evidentă de ebrietate, agitată fizic şi cu halenă alcoolică, a fost testată cu aparatul etilotest, rezultatul testului fiind 0,70 mg/l alcool pur în aerul expirat şi a fost condusă la Spitalul Mun. Fălticeni unde i s-au recoltat două probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

Polițiștii au întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, faptă prev. și pedepsită de art. 336 al.1 din CP, ce va fi soluționat procedural prin Parchetul de pe lângă Judecătoria Fălticeni.

Urmărire în trafic și încătușare a unui șofer fără permis care nu a oprit la semnalul regulamentar al polițiștilor

La 08.07.2023, orele 16.10, patrula de siguranță publică din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pe raza comunei Volovăţ, județul Suceava, a efectuat semnal regulamentar de oprire folosind semnalele acustice şi luminoase din dotarea autospecialei de poliție, unei autoutilitare care se deplasa pe DJ 209K Volovăţ din comuna Volovăţ, judeţul Suceava, având direcţia de deplasare dinspre centrul comunei Volovăţ către zona denumită popular „Lupăşteni”, judeţul Suceava.

Conducătorul autoutilitarei a mărit viteza de deplasare şi a refuzat să oprească la semnalele de oprire efectuate, continuându-şi deplasarea către comuna Burla, iar la un moment dat a virat spre un cartier din comuna Volovăţ, după care a oprit maşina pe partea dreaptă a drumului.

 Şoferul a coborât din autoutilitară şi a încercat să pătrundă într-o curte, fiind ănsă prins, imobilizat şi condus la autospeciala de poliţie în vederea legitimării şi stabilirii situaţiei de fapt.

Conducătorul auto a fost legitimat în persoana unui bărbat de 30 ani din comuna Burla, judeţul Suceava, acesta aflându-se singur în autoutilitară.

Șoferul a fost condus la sediul poliției, iar în urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că acesta nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie auto.

S-a procedat la testarea cu aparatul etilotest a bărbatului de 30 de ani, rezultatul fiind negativ.

De asemenea, conducătorul auto a fost sancționat contravențional conform OUG 195/2002, pentru neoprirea la semnalul regulamentar efectuat de către lucrătorii de poliție.

Polițiștii au întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, faptă prevăzută de art. 335 alin. (1) din Codul penal, cauza urmând a fi soluționată procedural.

Atenție! Legea a fost modificată: Șoferul aflat sub influența alcoolului sau a drogurilor, care provoacă un accident rutier soldat cu decesul unei persoane va fi pedepsit cu închisoarea!

Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic, polițiștii vă recomandă:

Nu vă urcaţi sub nicio formă la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise!

Consumul de alcool reprezintă una din cauzele încă frecvente care afectează capacitatea de conducere, deşi exista tendinţa de a se subestima rolul său.

De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului sau drogurilor comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.

Consumul de băuturi alcoolice și droguri reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.

Legea pedepseşte conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise, iar concentraţia în sânge depăşeşte limita legală! Astfel, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării, permisul de conducere este reţinut, fără drept de circulaţie.

Consumul de alcool și droguri constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influenţând în mare măsură producerea accidentelor de circulaţie!

Nu uitați, comportamentul dumneavoastră are urmări directe şi asupra celorlalţi participanţi la trafic!