Două zile de sărbătoare, la Vama. Viceprimarul Tiberius Lucuțar: „Îmi asum promisiunea că anul viitor îi vom surprinde cu un spectacol de zile mari”

Ediția de anul acesta a evenimentului „Vama, Istorie, Tradiții, Turism și Gastronomie Locală” a fost un real succes, vămenii bucurându-se, timp de două zile, de spectacolele organizate de Primăria și Consiliul Local Vama, prin Centrul Cultural din localitate, în parteneriat cu Consiliul Județean Suceava.

Ziua de sâmbătă, 23 septembrie, a debutat la Centrul Cultural Vama, acolo unde s-a desfășurat o conferință pe teme istorice, deschiderea oficială a evenimentului având loc ulterior, pe stadionul din localitate. Din programul pregătit de organizatori nu au lipsit artiștii locali, astfel că pe scena de la Vama au urcat Ansamblul „Cetina Junior”, Ilinca Sticleț, Grupul Folcloric „Floare de colț”, Muguri de folclor, Școala de artă „Ion Irimescu” Suceava, Irina Vaman, Constantina Bardaș, Diana Doroftei, Gabriel Cârcu, Alessia Andronic, Grupul Folcloric „Cununa Bucovinei”, Iustina Horga, Daria Maftean, Elisabeta Dominte, Grupul Folcloric „Dor Bucovinean”. Ziua de sâmbătă s-a încheiat cu un deosebit recital susținut de Cornel Simionescu.

Manifestările au continuat și duminică, 24 septembrie, zi în care, alături de administrația publică de la Vama au fost și prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, subprefectul Cristian Șologon, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, vecepreședintele CJ, Niculai Barbă, senatorul PNL de Suceava Daniel Cadariu, senatorul PSD de Suceava George Mîndruță, deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor și mai mulți primari din zonă.

„Cu ocazia împlinirii a 614 ani de atestare documentară, am organizat acest festival, deoarece, în urmă cu 14 ani, am fost inițiatorul acestui proiect, împreună cu o asociație de turism din comuna Vama, și mi-am dorit să continuăm. Acum, alături de mine sunt Consiliul Local, Primăria și pensiunile turistice din comuna Vama. Eu le mulțumesc tuturor pentru sprijinul acordat, dar în mod deosebit consilierilor, Petru Preutescu, Dorin Istrate, Rodica Șutu, Severin Axentoi și nu în ultimul rând, viceprimarul localității care ne-au ajutat foarte mult în organizarea acestui festival. Au fost alături de noi și gospodarii din comuna Vama și le mulțumesc pe această cale”, a declarant Nicolai Baltag, primarul comunei Vama.

La rândul său, viceprimarul comunei Vama, Tiberius Lucuțar,  a mulțumit Consiliului Județean pentru că a fost un partener de nădejde în organizarea acestui eveniment, echipei de la Primărie, precum și consilierilor locali pentru implicare.

„După o perioadă lungă, am reluat această tradiție. Vreau să adresez mulțumiri Consiliului Județean și Centrului Cultural Bucovina, Consiliului Local și colegilor mei din Primărie și, nu în ultimul rând, Centrului Cultural Vama, prin domnul Nicolae Ciocan, dar și sponsorilor ce s-au alăturat acestei inițiative și ne-au dat o mână considerabilă de ajutor. Noi promovăm atât istoria, cât și turismul care este în dezvoltare! Suntem foarte bucuroși că Dumnezeu a ținut cu noi și vremea a fost prielnică! Anul viitor, îmi asum promisiunea că îi vom surprinde pe oameni cu un spectacol de zile mari”, a spus viceprimarul comunei Vama, Tiberius Lucuțar.

 De cealaltă parte, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, le-a transmis vămenilor că îi apreciază și că îi felicită pentru modul în care au reușit să dezvolte turismul local. Totodată, șeful administrației județene l-a lăudat pe edilul Nicolai Baltag pentru multele proiecte implementate cu succes în localitate.

„Vama merită! Să știți că aveți un primar gospodar care merită și pe care îl felicit. Sunt proiecte finalizate, mai avem și altele și mă bucur că aveți o echipă de oameni extraordinari. Dragi gospodari de la Vama, astăzi vă spun îndemnul meu, să țineți la Bucovina noastră dragă, să purtați straiul popular, să promovați zona. Din punct de vedere turistic, ați crescut foarte mult. Știu că oamenii așteaptă acum apă, canal, gaze naturale. Sunt proiecte care vin, dar din urmă trebuie să vină turismul, mai tare, pentru că a pornit frumos. Eu vă susțin și vă mulțumesc că m-ați invitat la dumneavoastră. Vă mulțumesc că ați invitat și o adevărată echipă de primari”, a transmis președintele Gheorghe Flutur pe scena de la Vama.

Și prefectul Sucevei, Alexandru Moldovan, a avut doar cuvinte de laudă la adresa administrației publice locale de la Vama, el subliniind că organizarea exemplară a acestui eveniment meritp notă maximă.

„Mă bucur că avem o zi frumoasă de septembrie care ne dă prilejul să sărbătorim cum se cuvine, 614 ani de istorie și tradiție, aici, la Vama. Meritați un 10 pentru frumoasa organizare. În ultima vreme trec des pe la dumneavoastră, prin localitate și mă bucură faptul că se fac investiții, că sunt oameni gospodari, că avem parte de infrastructură rutieră curată și că lucrurile se așează pe un făgaș pe care toți îl dorim, pentru toate comunitățile noastre. Ca reprezentant al Guvernului în teritoriu, vreau să vă transmit un mesaj simplu, suntem alături de dumneavoastră pentru toate proiectele de dezvoltare a comunității. Doamne ajută și distracție maximă”, a transmis prefectul Alexandru Moldovan.

Subprefectul Cristian Șologon a dat asigurări că și în continuare conducerea Primăriei Vama se poate baza pe sprijinul Instituției Prefectului Județului Suceava. Totodată, el le-a urat celor prezenți pe stadionul de la Vama multă sănătate și petrecere frumoasă.

„Este o mare surpriză pentru mine, invitația domnului primar. Sunt pentru prima dată invitat la Zilele comunei Vama. Când eram la Minister și încercam să deblocăm niște proiecte, n-am reușit să onorez invitația dumnealui, dar iată că a venit ziua. Vreau să profit de această ocazie, să vă urez fiecăruia dintre dumneavoastră, multă sănătate, să vă dea Dumnezeu tot ceea ce este bun. Sunteți în inima județului, aveți aici un loc de vis, sunteți oameni gospodari și știți ce trebuie să faceți. Dacă este nevoie de ajutorul nostru, să vă bazați pe noi. Încă o dată, un sincer La mulți ani și petrecere frumoasă”, a spus subprefectul Cristian Șologon.

Fostul ministru al Antreprenoriatului și Turismului, senatorul liberal sucevean Daniel Cadariu, a spus că activitatea turistică este de viitor atât pentru comuna Vama, cât și pentru întreaga zonă.

„Am fost foarte atent la ceea ce a spus domnul președinte și are dreptate. Viitorul, pentru întreaga zonă și nu doar pentru Vama, o reprezintă activitatea turistică. În calitate de fost ministru, care am gestionat această activitate, la nivelul României, timp de un an și jumătate, mă bucură faptul că autoritățile locale, și în cazul acesta Primăria Vama împreună cu domnul primar, organizează această manifestare de promovare a turismului și a tradițiilor de la noi din zonă. Sunt practic, emblema noastră, a Bucovinei și da, acesta este viitorul. Felicitări și distracție plăcută”, a declarat senatorul Daniel Cadariu.

Și deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor a avut doar cuvinte de laudă la adresa primarului Nicolai Baltag, subliniind că este unul dintre cei mai buni primari din județul Suceava. De asemenea, ea a mulțumit administrației de aici pentru invitație.

„Mă bucur să fiu astăzi împreună cu dumneavoastră și mulțumesc prietenului meu, Nicolai Baltag, pentru invitație. De primarul dumneavoastră mă leagă o veche și frumoasă prietenie. Amândoi am început să lucrăm în administrația publică locală în anul 2008, ca și primari. Este unul dintre cei mai buni primari ai județului Suceava, este un om de nădejde, este un prieten pe care te poți baza de fiecare dată și omul cu care de-a lungul timpului m-am sfătuit de multe ori. Vă mulțumesc, domnule primar pentru invitație și vă mulțumesc pentru tot ceea ce ați realizat de-a lungul timpului în localitatea Vama. Totodată, mulțumesc și domnului viceprimar, un om vrednic, pe care l-am cunoscut de puțină vreme, un om cu care se poate lucra și sunt ferm convinsă că împreună cu domnul primar, va continua ceea ce este în localitatea dumneavoastră. Comuna Vama sărbătorește astăzi 614 ani de atestare documentară. Este, în mod clar, una dintre cele mai vechi așezări atestate documentar și în mod clar una dintre cele mai frumoase localități din zona de munte a județului Suceava. Turismul a cunoscut o dezvoltare fără precedent în ultima perioadă. Pe de o parte, datorită patrimoniului natural, dacă ne uităm în jur, frumusețea este de nedescris, pe de altă parte, patrimoniului uman, dumneavoastră tuturor, locuitorilor din comuna Vama, care ați știut de-a lungul timpului să păstrați, vii și nealterate, obiceiurile, tradițiile, ați știut să fiți ospitalieri și ați știut să le transmiteți mai departe, fiind conștienți de faptul că reprezintă o adevărată ladă de zestre”, a transmis deputatul Angelica Fădor.

De cealaltă parte, senatorul PSD de Suceava George Mîndruță a subliniat că gospodarii din zona de munte a județului sunt oameni vrednici, care își cunosc istoria, obiceiurile și tradițiile pe care le promovează atât de frumos, ori de câte ori au ocazia.

„Este o surpriză și o onoare pentru mine să fiu astăzi aici. Am răspuns cu mare drag invitației pentru că este un eveniment deosebit. Se spune că un popor are viitor, în măsura în care își cunoaște trecutul, obiceiurile, tradițiile. Zona de munte a Sucevei, în special, întotdeauna și-a cunoscut trecutul, și-a respectat tradițiile, obiceiurile și le-a promovat, pe măsură. Am încredere că județul Suceava va fi un pol de dezvoltare pentru viitorul României. Vă mulțumesc încă o dată și vă doresc petrecere frumoasă”, a transmis senatorul George Mîndruță.

După cuvântul de deschidere, vămenii s-au bucurat de muzică și voie bună, ce au fost întreținute atât de artiști locali, cât și de invitați speciali. Printre cei ce au urcat pe scenă se numără Larisa Țugui, Bianca Moldovan, Muguri de tezaur, Alesia Catrinar, Cătălin Ciobanu, Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” Suceava, Mădălina Lupu Popii, Nicoleta Cojocaru, Astoria Band Muzic Neamț, Grupul vocal instrumental „Piatra Șoimului”, Geta Zbranca, Ansamblul Folcloric „Flori de Bucovina”, Dayana Ivașcu, Ansamblul Folcloric „Plaiurile Pojorâtei”, Liliana Coca, Grupul folcloric „Dor de la Humor”, Ansamblul Folcloric „Cetina” Vama, Ilinca Sticleț, Cătălina Rotaru, Petronela Butnariu, Formația Allegro și Tugorița Baltag și Cornel Simionescu.

Ziua s-a încheiat cu un recital extraordinar susținut de îndrăgita interpretă Angelica Flutur, momentul fiind urmat de un impresionant foc de artificii.