DSP Suceava, ample controale la o pensiune din Sucevița după ce 13 elevi au făcut toxiinfecție alimentară

În seara zilei de 5 iulie 2022, reprezentanții DSP Suceava au fost informați de către medicul infecţionist al Spitalului Municipal Rădăuţi despre prezentarea în Serviciul de urgenţă a unui număr de 13 copii, cu vârste cuprinse între 11 şi 17 ani, acuzând  simptomatologie digestivă (greaţă, cefalee, dureri abdominale), 1 copil a avut şi vărsături.

Copiii fac parte din două grupuri de elevi din Bucureşti care s-au cazat din seara zilei de 03 iulie 2022 la o pensiune din Suceviţa.

Consecutiv recepţionarii informaţiei de posibil focar TIA , o echipă de inspectori din cadrul Serviciului de Control în Sănătate Publică s-a deplasat la faţa locului  şi a efectuat un control la operatorul de turism unde au fost cazaţi copiii.

Cu prilejul verificărilor efectuate în unitate, au fost recoltate 9 probe de alimente, 1 proba de apă şi 5 teste de salubritate. Probele recoltate sunt în lucru.

DSP Suceava a demarat imediat ancheta epidemiologica în urma căreia s-au stabilit următoarele:

Însoţitorii grupurilor au declarat că au călătorit de la Bucureşti la Suceviţa în cursul zilei de duminică, 03.07.2022. Pe durata drumului au consumat pachetele luate de acasă, iar începând cu seara zilei de duminică au servit toate mesele la pensiune. În cursul nopţii de luni spre marţi, un copil s-a simţit rău acuzând dureri abdominale, greaţă şi vărsături, apoi au apărut celelalte cazuri. Aceştia au solicitat asistenta medicală prin serviciul de urgenţă 112.

Au ajuns la Camera de gardă a Spitalului Municipal Rădăuţi în seara zilei  de 05.07.2022, începând cu ora 22:30. Toţi au fost consultaţi şi li s-a administrat tratament simptomatic, în urma căruia evoluţia a fost favorabilă .

 În această dimineaţă 12 copii au fost externaţi, doar o elevă rămas internată la insistenta părinţilor, urmând ca şi aceasta să fie externata pentru a pleca împreună cu părinţii spre casă.        

 Ancheta epidemiologica se afla în derulare și se aşteaptă rezultatul analizelor pentru a se stabili care a fost cauza producerii acestui eveniment.